Ads

Το κόστος των προσπαθειών για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στο Πακιστάν όσον αφορά τον, κρίσιμο για την οικονομία της ασιατικής χώρας, γεωργικό τομέα και τους αγρότες ενδέχεται να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε σήμερα Πέμπτη εκπρόσωπος των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

«Η καταστροφή στις σοδειές είναι πελώρια. Νομίζω ότι είναι ασφαλές να λεχθεί ότι θα χρειαστούν μερικά δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάνηψη. Αν και ακόμα δεν έχουμε εκτιμήσεις. Αναφέρομαι στους πόρους που χρειάζονται», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζιουλιάνο.

“Η στάθμη των υδάτων μειώνεται στους ποταμούς του Σιντ και του Σουάτ (νοτιοδυτικό Πακιστάν)”, υπογράμμισε ο επικεφαλής των μετεωρολογικών υπηρεσιών Άριφ Μεχμούντ. “Η στάθμη του νερου πέφτει επίσης στον ποταμό Σενάμπ, στο Πεντζάμπ. Αναμένεται αντίθετα να αυξηθεί στην ζώνη της Τόνσα, χωρίς όμως να φτάσει και πάλι σε επικίνδυνα επίπεδα”, πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν την επίσημη καμπάνια με στόχο τη συγκέντρωση 459 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να βοηθήσει τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών που επηρέασαν περισσότερα από 14.000.000 ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, οι τιμές των τροφίμων στο εσωτερικό του Πακιστάν εκτοξεύθηκαν στα ύψη, μετά τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες. Στην περιοχή του Πουντζάμπ μόνον έχουν καταστραφεί καλλιέργειες έκτασης 1.400.000 εκταρίων σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σοβαρές καταστροφές έχουν σημειωθεί και στα βορειοδυτικά όπου ξεχείλησαν ποτάμια και κατέστρεψαν καλλιέργειες.

Ads

«Μπροστά μας έχουμε μεγάλο έργο για να καταφέρουμε να παραδώσουμε τα απαραίτητα όσο πιο σύντομα γίνεται» είπε ο επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, John Holmes, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα κεντρικά του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή του και πάνω από 300.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή και καταστραφεί ολοσχερώς. «Αν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα, πολλοί περισσότεροι άνρθωποι θα πεθάνουν από ασθένειες και έλλειψη τροφής», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Ο αριθμός των θανάτων είναι μικρός, σε σχέση με άλλες φυσικές καταστροφές, ο αριθμός όμως των πληγέντων είναι ασυνήθιστα υψηλός» τόνισε ο Holmes.

Ο Μόσιν Λέγκαρι, μέλος της περιφερειακής συνέλευσης στην περιοχή Πουντζάμπ, δήλωσε στο BBC, πως οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι βρίσκονται στο έλεος της βροχής και του ήλιου. «Εάν βρέξει επέρχεται η καταστροφή και εάν έχει ήλιο, ακόμη και ο ήλιος είναι καταστροφικός», πρόσθεσε, εξηγώντας πως «με το τόσο πολύ νερό τα επίπεδα υγρασίας εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να πάρεις ανάσα. Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, τα υπάρχοντα τους χάθηκαν, οι υποδομές είναι πλέον ανύπαρκτες. Όταν πηγαίνεις με 500 πακέτα τροφής και σε περιμένουν 5.000 άνθρωποι, επικρατεί το απόλυτο χάος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 65.000 αντίσκηνα για τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους, περισσότερα από 4.350 εκατ. τόνοι φαγητού παραδόθηκαν σε τουλάχιστον 370.000 ανθρώπους, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο με την υποστήριξη της Unicef έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται νέες βροχοπτώσεις στο Πακιστάν, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέες πλημμύρες.

Περισσότερα ελικόπτερα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι τριπλασίασαν τον αριθμό των ελικοπτέρων τους που θα προσφέρουν βοήθεια στα θύματα των χειρότερων πλημμυρών των τελευταίων 80 ετών στο Πακιστάν. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι το αμερικανικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Peleliu, το οποίο μεταφέρει 19 ελικόπτερα, βρίσκεται ήδη στ΄ανοικτά του Καράτσι. Εξι ελικόπτερα που είχαν σταλεί από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης, θα επιστρέψουν στο γειτονικό Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζέφ Μορέλ, τα αμερικανικά ελικόπτερα έχουν ήδη διασώσει 3.000 ανθρώπους και έχουν μεταφέρει 146 τόννους βοήθειας. Ο Γκέιτς τόνισε ότι εν καιρώ, το USS Peleliu θα αντικαταστήσει στην περιοχή ένα άλλο πλοίο, το Kearsarge, γεγονός που θα επιτρέψει να παρασχεθεί μεγαλύτερη βοήθεια στους πλημμυροπαθείς, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταβάλει το ποσό των 55 εκατ. δολαρίων, ενώ προανήγγειλαν πως θα προσφέρουν ακόμη 16,2 εκατ. δολάρια στον ΟΗΕ και στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχει θέση ως στόχο την συγκέντρωση 150 εκατ. δολαρίων για την ανακούφιση 6.000.000 πλημμυροπαθών.

Διαβάστε σχετικά: