Η Μουχτάρ Μάι, σύμβολο των καταπιεσμένων γυναικών στο Πακιστάν, δήλωσε πως κινδυνεύει η ζωή της, ύστερα από την αθώωση των βιαστών της. Η Μουχτάρ Μάι, υπήρξε θύμα ομαδικού βιασμού ως ποινή του συμβουλίου προεστών του χωριού της, επειδή ο αδελφός της κρίθηκε ότι προσέβαλε την τιμή μίας ισχυρής οικογένειας, όταν συνδέθηκε ερωτικά με μία γυναίκα μέλος αυτής της οικογένειας. Η Μουχτάρ Μάι προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον των βιαστών της, όμως το Δικαστήριο δικαίωσε τους 13 από τους 14 δράστες.

Ads

Σημειώνεται πως η Μουχτάρ Μάι βιάστηκε, ύστερα από διαταγή του συμβουλίου του χωρίου, όταν ήταν μόλις 12 ετών. Η Μάι, αψηφώντας τα δεδομένα της κοινωνίας της, προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον των βιαστών της, Το 2002 το δικαστήριο είχε καταδικάσει τους 6 από τους 14 άνδρες σε θάνατο, ενώ αθώωσε τους άλλους έξι επικαλούμενο έλλειψη στοιχείων.

Σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο της Λαχώρης όχι μόνον επικύρωσε τις οκτώ αθωωτικές αποφάσεις, αλλά και ανέτρεψε πέντε από τις έξι καταδίκες. Η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στον έκτο κατηγορούμενο, τον Άμπντουλ Χαλίκ, μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η Μάι προσέφυγε το 2005 στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε σήμερα την προσφυγή της, δήλωσε ο Γκοχάρ Άλι Σαχ, δικηγόρος της Μάι.

«Είμαι απογοητευμένη. Γιατί με έκαναν να περιμένω πέντε χρόνια, αν ήταν να εκδώσουν την απόφαση αυτή;», είπε με λυγμούς η Μάι τηλεφωνικώς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters από το χωριό της στην ανατολική επαρχία Πουντζάμπ λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης από το δικαστήριο. «Οι κατηγορούμενοι μπορεί να με σκοτώσουν εμένα και την οικογένειά μου όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε η Μάι, η οποία για την δράση της κέρδισε βραβεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξελίχθηκε σε σύμβολο των καταπιεσμένων γυναικών του Πακιστάν.

Ads

Η Μουχτάρ Μάι, που διευθύνει ένα σχολείο θηλέων στο χωριό της με δωρεές από την κυβέρνηση και από υποστηρικτές στην πατρίδα της και στο εξωτερικό, δήλωσε πως δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα και το χωριό της, παρά τους φόβους που εξέφρασε. «Η ζωή και ο θάνατος είναι στα χέρια του Αλλάχ… Δεν πρόκειται να κλείσω το σχολείο μου και τα άλλα προγράμματα», δήλωσε.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας ότι η επίθεση εναντίον της Μάι ήταν «ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε δημόσια θέα και οι δράστες εντοπίσθηκαν δημοσίως». «Η σημερινή ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάν για την υπόθεση της Μουχτάρ Μάι δεν περιποιεί τιμή στο Ανώτατο Δικαστήριο», δήλωσε ο Άλι Νταγιάν Χάσαν, μέλος της οργάνωσης, εκφράζοντας παράλληλα, και αυτός, φόβους για τη ασφάλεια της Μάι και ζητώντας από την κυβέρνηση να την προστατέψει.