Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν υποστήριξε την Δευτέρα ότι το Ιράν δεν έχει κανένα λόγο να θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και κάλεσε την Τεχεράνη να αρπάξει τον “κλάδο ελαίας” που τείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ads

“Δεν νομίζω ότι (οι Ιρανοί) έχουν οποιαδήποτε δικαιολογία για να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα”, είπε ο Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι μιλώντας σε ένα συνέδριο στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. “Ποιός απειλεί το Ιράν; Δεν βλέπω καμιά άμεση απειλή”, τόνισε, προσθέτοντας ότι το Πακιστάν αναγνωρίζει στην Τεχεράνη το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για πολιτικούς σκοπούς.

Ο Κουρέσι εξήγησε επίσης ότι ενθάρρυνε τον Ιρανό ομόλογό του, Μανουσέχρ Μοτακί, να αρπάξει τον “κλάδο ελαίας” που του έτεινε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου και να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης του Ιρακινού προέδρου στο Ιράκ. «Εγώ δεν θα υπερερμήνευα αυτό», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Φίλιπ Κρόουλι, ερωτηθείς για την επίσκεψη, «όμως εμείς πιστεύουμε πως το Ιράν θα μπορούσε να είναι καλύτερος γείτονας, σεβόμενο την κυριαρχία του Ιράκ και παύοντας να υποστηρίζει όσους χρησιμοποιούν βία στη χώρα αυτή».

Ο ιρακινός πρωθυπουργός, που επισκέπτεται το Ιράν στα πλαίσια μίας περιφερειακής του περιοδείας για να εξασφαλίσει υποστήριξη στην υποψηφιότητά του για τη νέα κυβέρνηση στο Ιράκ, ζήτησε από την Τεχεράνη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας του. «Προ πολλού ανησυχούμε για το Ιράν και για το γεγονός ότι αναμειγνύεται στις ιρακινές υποθέσεις», τόνισε ο Κρόουλι, τονίζοντας πάντως πως η Βαγδάτη θα πρέπει να συσφίξει διπλωματικές σχέσεις «με όλες τις γειτονικές χώρες». «Θέλουμε μία κυβέρνηση που να μπορεί να υποστηρίξει τους σουνίτες, τους σιίτες, τους Κούρδους και όλες τις άλλες εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ads