Στη Μόσχα έχει προσγειωθεί το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για παρακολούθηση επικοινωνιών Prism. Ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο από το Εκουαδόρ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Το αεροσκάφος αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ο Εντουαρντ Σνόουντεν εγκατέλειψε υπό το φόβο έκδοσής του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας.

 
Η Μόσχα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τον Σνόουντεν, ο οποίος όπως αναφέρει το RT κατευθύνεται για «τρίτη χώρα» μέσω της Ρωσίας. Οι πληροφορίες για τον τελικό προορισμό του είναι συγκεχυμένες. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν αρχικά πως ο Σνόουντεν θα μεταβεί στην Κούβα και από εκεί στη Βενεζουέλα στο Καράκας. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σνόουντεν κατέθεσε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στο Εκουαδόρ κάτι που ανακοίνωσε και ο Ρικάρντο Πατίνο, Υπουργός Εξωτερικών, της χώρας.
 
«Ενας επιβάτης με το όνομα αυτό αναμένεται σήμερα στη Μόσχα με την πτήση SU213 από το Χονγκ Κονγκ και αύριο, 24 Ιουνίου, θα ταξιδέψει με την πτήση SU150 για την Αβάνα. Την ίδια ημέρα θα αναχωρήσει από την Αβάνα για το Καράκας με τοπική πτήση», αναφέρει πηγή σημειώνοντας πως «επέλεξε μια περίπλοκη διαδρομή ώστε να μην κινδυνεύει να συλληφθεί».
 

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε πως ο Σνόουντεν αναχώρησε «νόμιμα και εθελοντικά» χωρίς να αποκαλύψει τον προορισμό του. Σε σχετική ανακοίνωση, όπως αναφέρει το RT, τονίζεται πως το αίτημα από την Ουάσινγκτον για παράδοση του Εντουαρντ Σνόουντεν «δεν συμμορφώνεται πλήρως με τη νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ». «Kαθώς δεν έχουν ακόμη δοθεί επαρκείς πληροφορίες, δεν υπάρχει νομική βάση να απαγορευτεί στον Έντουαρντ Σνόουντεν η έξοδος από το Χονγκ Κονγκ» αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Ο Ιστότοπος Wikileaks ανακοίνωσε πως βοήθησε τον πρώην σύμβουλο της NSA να εγκαταλείψει το Χονγκ Κονγκ και να βρει «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα».Όπως ανέφερε ο Σνόουντεν ταξιδεύει συνοδεία διπλωματών και νομικών συμβούλων. Υπενθυμίζεται πως ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος είχε διαρρεύσει χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά αμερικανικά έγγραφα, παραμένει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο καθώς διώκεται από τη Σουηδία και εκφράζει φόβους πως απότερος στόχος της δίωξής του είναι η παράδοσή του στις ΗΠΑ.  

Από το Κρεμλίνο υποστηρίζουν πως δεν γνωρίζουν τα σχέδια του Σνόουντεν και δεν γνώριζαν πως θα προσγειωθεί στη Μόσχα. Ωστόσο πρώτη αντίδραση από την αμερική εμπλέκει και τη Ρωσία στην υπόθεση. Ο αμερικανός γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Τσαρλς Σούμερ υποστήριξε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα γνώριζε και ενέκρινε το ταξίδι του Σνόουντεν στη Μόσχα, και ότι αυτό θα βλάψει πιθανότατα τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. «Ο Πούτιν φαίνεται ότι επιδιώκει πάντα να μπαίνει στο μάτι των ΗΠΑ είτε με το θέμα της Συρίας, είτε με το Ιράν, και τώρα βεβαίως με τον Σνόουντεν» δήλωσε ο Σούμερ στο CNN. Πρόσθεσε ότι στην υπόθεση δεν αποκλείεται να έχει αναμιχθεί και η Κίνα.

Ads

Η φυγή του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωνε νωρίτερα πως «επιδιώκουμε τη συνεργασία με το Χονγκ Κονγκ, ενώ θα έρθουμε σε επαφή και με τη κυβέρνηση της χώρας που ενδεχομένως να επιλέξει να καταφύγει ο Σνόουντεν».