Ο Παλαιστίνιος Μοχάμαντ Νταούντ Οντέχ, γνωστός και ως Αμπού Ντάουντ, εμπνευστής της επίθεσης κατά των αθλητών του Ισραήλ το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, πέθανε το Σάββατο στη Συρία σε ηλικία 73 χρόνων μετά από σοβαρά προβλήματα στο συκώτι.

Ads

Ο Νταούντ, πρώην ηγέτης της παλαιστινιακής ανταρτικής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», είχε παραδεχτεί ότι σχεδίασε όλη την επιχείρηση στο Μόναχο κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 Ισραηλινοί αθλητές, αλλά ισχυρίστηκε ότι αφού δεν πήρε μέρος σ αυτήν δεν ήταν άμεσα υπεύθυνος για τους θανάτους αυτούς. «Δεν είχα σκοτώσει κανένα και δεν διέταξα τη δολοφονία κανενός», είχε δηλώσει το 1999 μετά από τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του.

Στις 5 Σεπτμεβρίου του 1972 οκτώ μέλη του «Μαύρου Σεπτέμβρη» μπήκαν στο ολυμπιακό χωριό του Μονάχου με τα όπλα τους κρυμμένα σε αθλητικές τσάντες υποδυόμενοι τους αθλητές και μέσα στις επόμενες 24 ώρες είχαν δολοφονήσει 11 Ισραηλινούς αθλητές. Στο επεισόδιο έχασαν τη ζωή τους 5 Παλαιστίνιοι και ένας Γερμανός αστυνομικός.