Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Συρία το Φεβρουάριο για να γλιτώσουν από τις μάχες, αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ads

Συνολικά, περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150.000 σε μόνο ένα μήνα, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων, Τζέφρι Φέλτμαν.
 
Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στη χώρα και δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις.
 
Ο ίδιος εκτίμησε ότι και οι δύο πλευρές διέπραξαν «ωμότητες που συνιστούν εγκλήματα πολέμου», αν και το εύρος των θηριωδιών που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση «υπερβαίνει κατά πολύ» εκείνες για της οποίες θεωρείται υπεύθυνη η αντιπολίτευση.
 
Υπογράμμισε, επίσης, τον κίνδυνο εξάπλωσης της σύγκρουσης, κυρίως στα Υψώματα του Γκολάν όπου η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας εποπτεύεται από παρατηρητές του ΟΗΕ και όπου περιστατικά συμβαίνουν τακτικά μετά από εισβολές σύρων στρατιωτών η ένοπλων αντιπάλων τους στη διαχωριστική ζώνη.
 
«Τις τελευταίες ημέρες στη ζώνη διαχωρισμού έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση τέτοιων αντιπαραθέσεων», σημείωσε ο Τζέφρι Φέλτμαν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
 
«Εναπόκειται κατά προτεραιότητα στην κυβέρνηση της Συρίας η εγγύηση της ασφάλειας του προσωπικού του ΟΗΕ σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
 
Κάλεσε επίσης τις χώρες οι οποίες διαθέτουν επιρροή στη συριακή ένοπλη αντιπολίτευση να παρέμβουν σε αυτήν ώστε να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία και την ασφάλεια του προσωπικού της Δύναμης FNUOD, της δύναμης δηλαδή του ΟΗΕ η οποία είναι υπεύθυνη για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ένα μέλος της δύναμης αυτής φέρεται να αγνοείται.
 
Η FNUOD αριθμεί 1.100 στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό από την Αυστρία, την Κροατία, την Ινδία, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.