Την κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε σήμερα το καθεστώς Καντάφι, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ επιταχύνει το στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει πιθανής συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη και οι ηγέτες της Δύσης προειδοποιούν τον Καντάφι, πως ο «χρόνος τελείωσε» και ή θα εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου ή θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση. Τέλος, οι αντικαθεστωτικοί αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν τις επιθέσεις, όμως η κυβέρνηση της Λιβύης διαψεύδει αυτές τις αναφορές και ζητάει από Τουρκία και Μάλτα να επιβλέψουν για να επιβεβαιώσουν την «κατάπαυση του πυρός». Ο χρόνος πλέον στη Λιβύη μετράει αντίστροφα…

Ads

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με διάγγελμά του προειδοποίησε τον Καντάφι ότι εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο, ο Ομπάμα απέκλεισε την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στη Λιβύη. Ο Καντάφι θα μπορούσε να αποτρέψει τη στρατιωτική επέμβαση εάν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα προπύργια των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη», τόνισε ο Ομπάμα. Ανακοίνωση από το στρατό των ΗΠΑ αναφέρει ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον αμφίβια σκάφη στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο των σχεδίων της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης βίας στη Λιβύη.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, με προεξέχουσα τη Γαλλία, και ακολουθεί Βρετανία, οι χώρες δηλώνουν έτοιμες για στρατιωτική επέμβαση.Αντίθετη στάση κρατάει η Γερμανία. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον τόνισε ότι θα εξεταστεί «σε βάθος» η ανακοίνωση του καθεστώτος της Λιβύης περί «κατάπαυσης πυρός» και επισήμανε ότι είναι πλέον διάχυτη η άποψη ότι ο «Καντάφι θα πρέπει να αποχωρήσει». Επισήμανε ωστόσο ότι η ΕΕ επικεντρώνεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Το Παρίσι σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Γαλλία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αραβικές χώρες προειδοποιούν το Λίβυο ηγέτη ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή όλες οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών στα σταματήσουν». «Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει την προέλαση προς τη Βεγγάζη και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ατζνταμπίγια, τη Μιζουράτα και τη Ζαουίγια. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου σε όλες τις ζώνες. Οι κάτοικοι της Λιβύης θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ads

«Εάν ο Καντάφι δεν συμμορφωθεί με την απόφαση 1973, η διεθνής κοινότητα θα τον υποχρεώσει να υποστεί τις συνέπειες και η εφαρμογή της απόφασης θα επιβληθεί με στρατιωτικά μέσα», προειδοποιεί η Γαλλική προεδρία. Στο πλευρό του Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης φάσης της συμμετοχής της Βρετανίας στη διεθνή δράση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία, δια στόματος του υπουργού άμυνας της χώρας, σημείωσε ότι «κάποια κράτη, κυρίως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες αραβικές χώρες εργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν μία συμμαχία των προθύμων, στην οποία θα συμμετάσχουμε χωρίς καμία επιφύλαξη», ενώ μέσω του υπουργού εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει και τις βάσεις της και θα αναλάβει ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση. Τις επιφυλάξεις του για την εφαρμογή της «κατάπαυσης του πυρός» από τις δυνάμεις του Καντάφι εξέφρασε και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε «ενθαρρυντική» την απόφαση του Καντάφι για κατάπαυση του πυρός. «Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο κόσμος και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται για αναβλητικούς ή δόλιους ελιγμούς», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε πως «αξιώνουμε μια κατάπαυση του πυρός, κυρίως μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, ώστε ο πόλεμος που διεξάγει ο Καντάφι κατά του λαού του να τερματιστεί άμεσα». Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως». «Επιθυμούμε η κατάπαυση πυρός να ισχύσει αμέσως και να δοθεί τέλος στη βία κατά του άμαχου πληθυσμού», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, όπως δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών, δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ελλάδα φέρεται πως θα έχει ενεργό ρόλο στα «μετόπισθεν» της όποιας επιχείρησης.

Από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί που είχαν ζητήσει από το ΟΗΕ την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη τονίζουν ότι ο Καντάφι «μπλοφάρει». «Ο Καντάφι δεν λέει ποτέ την αλήθεια. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ψεύτης. Αυτός, οι γιοι και η οικογένειά του και όλοι αυτοί που είναι μαζί του είναι ψεύτες», τόνισε ο διοικητής των αντικαθεστωτικών Χαλίφα Χεφτίρ.

Εν τω μεταξύ, το το ΝΑΤΟ συνεδρίασε σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μία ημέρα μετά τη σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι για να αναλάβει στρατιωτική δράση το ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία και των 28 χωρών και μέχρι στιγμής Τουρκία, Ρωσία και Γερμανία δηλώνουν ότι διαφωνούν με στρατιωτική δράση στη Λιβύη.

«Το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τα σχέδιά του ώστε να είναι έτοιμο να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος μίας μεγαλύτερης διεθνούς προσπάθειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι «πλέον πληρούνται οι τρεις όροι που θέτει το ΝΑΤΟ προκειμένου να μελετήσει την πιθανότητα παρέμβασης σε διεθνές πλαίσιο, αναφέροντας την άμεση ανάγκη (επέμβασης), τη σταθερή υποστήριξη της περιοχής και την απόφαση του ΟΗΕ».

Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο οργανισμός επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία, ωστόσο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Σύμφωνα με τον ίδιο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού».

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προτίθενται να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μολονότι ακόμη χρειάζεται να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η στρατιωτική δράση. Μάλιστα, οι αντικαθεστωτικοί σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό τους, συντονίζουν τις ενέργειές τους με τη Δύση όσον αφορά τους στόχους που θα πληγούν από τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι.

Σημειώνεται ότι αύριο Σάββατο θα διεξαχθεί στο Παρίσι παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, στην οποία θα παραστεί και η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Η Κλίντον με δηλώσεις της σχετικά με την «κατάπαυση του πυρός» τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν εντυπωσιάζονται από λόγια» και σημείωσε ότι «η λιβυκή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξεις που να δείχνουν ότι τηρεί την κατάπαυση». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στη διεθνή κοινότητα για να πιέσουμε τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία και να ταχθεί υπέρ τις θεμιτές προσδοκίες του λιβυκού λαού», σημείωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Στα πεδία της μάχης, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι στην πόλη Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη. Ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άρματα μάχης των καθεστωτικών εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη, αν και λίγο νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί υποστήριξαν ότι οι καθεστωτικοί ηττήθηκαν. «Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν την πόλη με βλήματα πυροβολικού και άρματα μάχης. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 25 νεκρούς στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μικρά κοριτσάκια», δήλωσε ο γιατρός.

Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο πηγές αντικαθεστωτικών, μετέδωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι ρίχνουν ρουκέτες στις πόλεις Ζιντάν και Μιζουράτα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου δήλωναν ότι μάχες διεξάγονταν σήμερα το απόγευμα και στα περίχωρα της Ατζνταμπίγια, της πόλης κλειδί στην ανατολική Λιβύη, η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, παρά την προέλαση των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι.

Το Al Jazeera μεταδίδει ότι οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν γρήγορα προς το προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, παρά την κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει νωρίτερα σήμερα το καθεστώς. Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι στη Βεγγάζη ακούστηκε ισχυρή έκρηξη την οποία ακολούθησαν αντιαεροπορικά πυρά. «Η παρουσία λιβυκών κυβερνητικών στρατευμάτων γύρω από τη Βεγγάζη δεν παραβιάζει την κατάπαυση του πυρός και στα σχέδια του στρατού δεν περιλαμβάνεται μια επίθεση στο προπύργιο των εξεγερμένων», υποστήριξε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, Χάλεντ Καΐμ.

Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι της των οποίων είχε χάσει τα ίχνη τους από την Τρίτη στη Λιβύη είχαν συλληφθεί από τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις και θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα.