Ο στρατός της Βόρειας Κορέας έχει την τελική και οριστική έγκριση για ένα πυρηνικό χτύπημα κατά των ΗΠΑ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες την Πέμπτη το πρωί και για δεύτερη συνεχή ημέρα η Βόρεια Κορέα εμπόδισε τους νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάε σονγκ. Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας ο κινεζικός στρατός, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από αξιωματούχους. 

Ads

 
«Οι απειλές των ΗΠΑ θα παταχθούν από τελευταίας τεχνολογίας, μικρότερα, ελαφρύτερα και διαφοροποιημένα πυρηνικά μέσα. Η ανελέητη επιχείρηση των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων μας για αυτό έχει οριστικά εξετασθεί και επικυρωθεί», αναφέρεται από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Νωρίτερα το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως «ο στρατός των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα στο νησί Γκουάμ ώστε να υπερασπιστεί τις στρατιωτικές βάσεις στον Ειρηνικό από τις απειλές της Βόρειας Κορέας»
 
«Οι ΗΠΑ παραμένουν σε εγρήγορση λόγω των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας και είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το έδαφος των ΗΠΑ, τους συμμάχους μας και τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
 
image

Το αντιπυραυλικό σύστημα που θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ στο νησί Γκουάμ είναι το THAAD, μια συστοιχία πυραύλων εδάφους που είναι τοποθετημένοι σε όχημα και μπορούν να αναχαιτίζουν πυραύλους σε μεγάλο υψόμετρο. Σημειώνεται πως ήδη στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ δύο αντιτορπιλικά κατηγορίας Aegis που φέρουν επίσης πυραύλους αναχαίτισης.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί Γκουάμ είναι σημαντικής στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ καθώς μέσω αυτών μπορεί να γίνει η ενίσχυση και εφοδιασμός των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. 

Ads

Απαγορεύεται για δεύτερη μέρα η είσοδος στο συγκρότημα Κάεσονγκ

Στο μεταξύ, για δεύτερη συνεχή ημέρα η Βόρεια Κορέα εμπόδισε σήμερα το πρωί τους νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα Κάε σονγκ, που βρίσκεται εντός του βορειοκορεατικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Περίπου 40 αυτοκίνητα που περίμεναν τη σχετική άδεια, για να διασχίσουν τα σύνορα και να μεταβούν στο βιομηχανικό συγκρότημα, γύρισαν πίσω όταν τους ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα, ότι η διέλευση των συνόρων απαγορεύεται.

Συνολικά, 526 νοτιοκορεάτες και 421 οχήματα που έπρεπε να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, ακύρωσαν τη διέλευση, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.

Η τακτική αυτή της Πιονγκγιάνγκ ξεκίνησε την Τετάρτη όταν αποφασίστηκε να σταματήσουν οι μετακινήσεις των νοτιοκορεατών στο συγκρότημα Κάεσονγκ, το μοναδικό σύμβολο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μέσα από τα σύνορα της Βόρειας Κορέας.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν έχει ανακοινώσει πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι απαγορεύσεις, αλλά δήλωσε ότι οι εκατοντάδες νοτιοκορεάτες που ήταν στη βιομηχανική ζώνη είναι ελεύθεροι να φύγουν. Επιπλέον, η Νότια Κορέα διέψευσε αναφορές δικών της μέσων ενημέρωσης ότι η Πιονγκγιάνγκ απαίτησε την αποχώρηση των νοτιοκορεατών εργαζομένων από το βιομηχανικό συγκρότημα Κάεσονγκ.

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας ο κινεζικός στρατός

 

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κινεζικό στρατό, η οποία δεν κατονομάζεται.

Οι στρατηγοί του κινεζικού στρατού ανησυχούν για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην κορεατική χερσόνησο και για το ενδεχόμενο μαζικής άφιξης προσφύγων στην Κίνα, τόνισε η ίδια πηγή, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με κινέζους στρατηγούς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι στρατηγοί ανησυχούν επίσης ότι η πρόσφατη επίδειξη ισχύος από τη Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να οδηγήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση από μια λάθος κίνηση, με κίνδυνο ανάφλεξης στην κορεατική χερσόνησο, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης συμπεριλαμβάνουν την πιθανότητα να περάσουν κινεζικά στρατεύματα στη Βόρεια Κορέα, εάν ξεσπάσουν συγκρούσεις, για την περιφρούρηση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων και για την αποτροπή ενδεχόμενης πυρηνικής καταστροφής. “Κανένας δεν αναφέρεται στον κίνδυνο να συμβεί στη Βόρεια Κορέα κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα”, φέρεται ότι δήλωσε κινέζος στρατηγός σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός επεξεργάζεται επίσης σχέδια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων στην Κίνα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινεζικές αρχές ενίσχυσαν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.