Να κινητοποιηθούν κατά του λιμού στη Σομαλία ζητά ο ΟΗΕ από τις δωρήτριες χώρες, διευκρινίζοντας ότι θα χρειαστεί να συγκεντρωθούν χωρίς καθυστέρηση 1,6 δις δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη χώρα. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για την παροχή επιπρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας 500 εκατ. δολαρίων σε περίπου 30 χώρες.

Ads

«Σχεδόν ο μισός πληθυσμός, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης, αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όχι μόνον στη Σομαλία, αλλά και στις γειτονικές χώρες», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν καθημερινά με έναν τρομακτικό ρυθμό».

Δύο περιοχές στη νότια Σομαλία, οι οποίες επλήγησαν από πολύ σοβαρή ξηρασία, κηρύχθηκαν σε κατάσταση λιμού από τον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε παράλληλα τη συγκέντρωση 7,9 δις δολαρίων, έναντι 7,4 δις που είχε ζητήσει αρχικά, για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας το 2011, η οποία αποσκοπεί στην αρωγή εκατομμυρίων ανθρώπων σε περίπου 30 χώρες, όπως εκείνες στο Κέρας της Αφρικής που πλήττονται από πολύ σοβαρή ξηρασία (εκτιμάται ότι πλήττονται περισσότεροι από 10 εκατ. άνθρωποι).

Το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Κένυα και Ουγκάντα αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα, όπως και η Ερυθραία. Πάντως, στη Σομαλία η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας των μόνιμων ένοπλων συγκρούσεων που αναγκάζουν τους Σομαλούς να εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα με προορισμό την Αιθιοπία και την Κένυα.

Ads