Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ο ηγέτης Λιβύης, Μοαμάρ Kαντάφι μίλησε για το Ισλάμ σε ένα κοινό αποκλειστικά αποτελούμενο από Ιταλίδες καλλονές, οι οποίες εκτός από το αντίτυπο του Κορανιού έλαβαν και αμοιβή, το ύψος της οποίας δεν αποκαλύφθηκε.

Ads

Ο Μοαμάρ Καντάφι, με την εντυπωσιακή συνοδεία 30 καθαρόαιμων αραβικών αλόγων, επισκέφθηκε για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο την Ιταλία και απευθύνθηκε σε ένα κοινό αποτελούμενο αποκλειστικά από γυναίκες, με θέμα το Ισλάμ. Όπως έγινε γνωστό, οι 200 έως 500 γυναίκες που παρακολούθησαν την ομιλία του ηγέτη της Λιβύης είχαν επιλέγει από πρακτορείο μοντέλων και πληρώθηκαν για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση στην πρεσβεία της Λιβύης.

Τα ιταλικά µέσα ενηµέρωσης επικέντρωσαν τα ρεπορτάζ τους στην σκηνή στην οποία επιμένει να κοιµάται ο Καντάφι κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό, καθώς και στα 30 καθαρόαιµα άλογα που μετέφερε για να συµµετάσχουν σήµερα σε ιππική επίδειξη στο πλαίσιο του εορτασµού της «Ηµέρας Ιταλο-Λιβυκής Φιλίας».

Ο Καντάφι επισκέπτεται την Ιταλία με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της υπογραφής µιας συνθήκης φιλίας, µε την οποία η Ιταλία συµφώνησε το 2008 να καταβάλει στη Λιβύη 5 δισ. δολάρια ως αποζηµίωση για την 30ετή αποικιακή κατοχή της χώρας που έλαβε τέλος το 1943.

Ads

Η νέα επίσκεψη του Καντάφι στη Ρώµη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από οικονομικής άποψης αφού οι δυο χώρες έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία µε επενδύσεις στους τοµείς των τραπεζών, της ενέργειας και των υποδοµών, με τις οικονοµικές ανταλλαγές τα δύο τελευταία χρόνια να φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ. Η Ιταλία είναι σήµερα ο µεγαλύτερος εµπορικός εταίρος της Λιβύης και αγοράζει από αυτήν το περισσότερο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρησιµοποιεί. Το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος ότι η λιβυκή οικονοµία θα αναπτυχθεί µε ρυθµό 5,4% ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως οι άµεσες ξένες επενδύσεις τετραπλασιάστηκαν στη χώρα, από 1 δισ. δολάρια το 2005 σε 4,1 δισ. το 2008.

Ο Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος έχει εδώ και χρόνια γυναίκες μεταξύ των σωματοφυλάκων του, είχε πράξει το ίδιο και τον περασμένο Νοέμβριο οπότε σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι καλεσμένες έλαβαν αντίτιμο 50 ευρώ ενώ τον Ιούνιο του 2009 είχε απευθυνθεί σε 700 γυναίκες επιχειρηματίες και πολιτικούς.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μία από τις καλεσμένες στο Associated Press, τρεις από τις καλεσμένες ασπάστηκαν το Ισλάμ. Επιπλέον, άλλοι παραβρισκόμενοι αναφέρουν ότι ο Kαντάφι ζήτησε και από άλλους να μεταστραφούν και χαρακτήρισε τον Χριστιανισμό «μη ενδιαφέρων».

Αντιδράσεις

“Πρόκειται για προπαγανδιστικούς εντυπωσιασμούς” δήλωσε ο επίσκοπος της Ματζάρα Ντελ Βάλλο στη Σικελία, Ντομένικο Μογκαβέρο, ο οποίος θα συναντήσει το απόγευμα τον Λίβυο Πρόεδρο στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης και έχει κάνει γνωστό ότι “θα του ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αναγκάζονται να ζουν οι παράνομοι μετανάστες, στα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην Λιβύη”.

Εν τω μεταξύ, από το κεντροαριστερό “Δημοκρατικό Κόμμα”, η βουλευτής Ρόζι Μπίντι δηλώνει ότι “για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι προσφέρει προβολή σε άτομα, που κάνουν απλώς και μόνο προπαγάνδα, περιστοιχιζόμενα από όμορφες κοπέλες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πανεπιστημιακός Φράνκο Καρντίνι, ο οποίος διδάσκει Ιστορία του Μεσαίωνα, προσθέτει ότι “κάποιος θα έπρεπε να υπενθυμίσει στον Καντάφι ότι το Ισλάμ δεν θέλησε ποτέ, στην πραγματικότητα, να αλώσει ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται ακόμη και από την πολιορκία της Βιέννης”.