Με βαρύ οπλισμό βάλλουν οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι κατά της Μισράτα και των βερβερικών πόλεων στα βουνά Ναφούσα στα δυτικά της Λιβύης, την ώρα που το ΝΑΤΟ στοχεύει τις εγκαταστάσεις του Λίβυου δικτάτορα στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία δεν θα στηρίξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Ads

Όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσε στοχευμένο πλήγμα στο κέντρο της Τρίπολης εναντίον «ενός κέντρου επικοινωνιών που χρησιμοποιείτο για το συντονισμό επιθέσεων εναντίον των αμάχων».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τρεις ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το ανατολικό τμήμα της Τρίπολης. “Ακούσαμε τρεις ισχυρές εκρήξεις και είδαμε φλόγες και καπνό να βγαίνουν από μια τοποθεσία όχι μακριά από εμάς”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της συνοικίας Άιν Ζάρα, στην ανατολική Τρίπολη. Ακόμη ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις στην ίδια συνοικία.

Από την Παρασκευή, το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά της λιβυκής πρωτεύουσας, από τις οποίες ισοπεδώθηκε κτιριακό συγκρότημα που στέγαζε γραφεία του Καντάφι. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις υπάλληλοι σκοτώθηκαν και άλλοι 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 15 σοβαρά.

Ads

Χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι η ιταλική πολεμική αεροπορία θα πλήξει λιβυκούς στόχους, συμμετέχοντας στις νατοϊκές επιχειρήσεις.

Εκπρόσωποι των εξεγερμένων δήλωσαν ότι τα στρατεύματα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι απωθήθηκαν έξω από την Μισράτα, ενώ ρουκέτες εξακολουθούν να πέφτουν τυχαία στην πόλη. Σύμφωνα με επικεφαλής των αντικαθεστωτικών, οι δυνάμεις του Καντάφι αποσύρθηκαν από την πόλη και βρίσκονται στα προάστιά της. «Σημειώθηκαν συγκρούσεις στα δυτικά όρια της πόλης, το υπόλοιπο έχει καθαριστεί. Παραμένουν χωρίς αμφιβολία κάποιοι στρατιώτες κρυμμένοι στην πόλη, που φοβούνται μήπως σκοτωθούν, αλλά δεν υπάρχει πλέον ομάδα στρατιωτών», ανέφερε ένας από αυτούς.

Δεν επιθυμεί κλιμάκωση στη Λιβύη η Μόσχα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα στηρίξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των συγκρούσεων στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, μετέδωσαν τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Ρωσία δεν θα στηρίξει κάποιο ψήφισμα που μπορεί να κλιμακώσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με δικαίωμα βέτο.