Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Βενεζουέλα που θρηνεί την απώλεια του προέδρου της Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πέθανε την Τρίτη μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Τέλος εποχής για τη χώρα καθώς οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις εντός 30 ημερών να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο. Την Παρασκευή η κηδεία του «ηγέτη των φτωχών». Θρήνος στους δρόμους της Βενεζουέλας και διεθνή μηνύματα για το θάνατο του επί 14 χρόνια προέδρου της χώρας.

Ads

 
Χιλιάδες υποστηρικτές του Τσάβες μετά την είδηση του θανάτου του, βγήκαν στους δρόμους, θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε εκείνος. «Ο Τσάβες ζει για πάντα», «Ο αγώνας συνεχίζεται», «Είμαστε ο Τσάβες».
 
«Είμαστε ο Τσάβες»
 
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Τζαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες. «Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!» δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολιβάρ, ήρωα της ανεξαρτησίας και ίνδαλμα του Τσάβες.

image

image
 
«Εγώ τον θαύμαζα. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος» δήλωσε η 50χρονη νοικοκυρά, Αλέιντα Ροντίγκεζ.

Ads

image

image
 
Πάντως ορισμένοι αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την χαρά τους. «Επιτέλους!» φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες «τον ηγέτη των φτωχών» είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.


 
 
Την Παρασκευή η κηδεία
 
Η σορός του Ούγκο Τσάβες θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας προκειμένου πιθανότατα να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει την Τετάρτη. Η δημόσια κηδεία παρουσία προφανώς πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Βενεζουέλας Ελίας Χούα.
 
Τέλος εποχής – εκλογές εντός 30 ημερών
 
Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες. Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Νίκολα Μαντούρο.
 
«Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος, και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες» ανέφερε ο υπ. Εξωτερικών της Βενεζουέλας. Επιπλέον ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραστούν στην κηδεία του Τσάβες . «Εμείς θα παρέχουμε κάθε διοικητική μέριμνα για το πλήθος των πολιτών μας, ώστε να μπορέσουν να δουν τον πατέρα τους, τον ελευθερωτή τους, τον προστάτη τους» πρόσθεσε.


Ούγκο Τσάβες: 14 χρόνια στο τιμόνι της Βενεζουέλας

 
Ο θάνατος του προέδρου της Βενεζουέλας, που άφησε την τελευταία του πνοή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αντιπροέδρου Μαντούρο, λίγο πριν τις 11:00 το βράδυ ώρα Ελλάδας (20:55 GMT) προκαλεί πολιτική αναστάτωση στη Βενεζουέλα. Ο προσωρινός πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε επιφυλακή το στρατό για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.
 
«Οι Μπολιβαριανές Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις (και) η Μπολιβαριανή Αστυνομία έχουν αναπτυχθεί για να συνοδεύουν και να προστατεύουν τους πολίτες μας και να διασφαλίσουμε την ειρήνη» ανέφερε ο Μαντούρο. Παράλληλα ο υπ. Άμυνας, Ντιέγκο Μολέρο με δήλωσή του υποσχέθηκε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας να σταθούν κοντά στο το Σύνταγμα και τη βούληση του προέδρου Ούγκο Τσάβες. «Είμαστε ενωμένοι στην προστασία του Συντάγματος και τη βούληση του διοικητή μας του επικεφαλής ηγέτη μας Ούγκο Ραφάελ Τσάβες Φρίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Ενρίκε Καπρίλες κάλεσε την Τρίτη το λαό της χώρας σε ενότητα και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην οικογένεια του προέδρου Τσάβες μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
«Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή, πρέπει να δείξουμε τη βαθιά αγάπη μας και το σεβασμό μας στη Βενεζουέλα μας» έγραψε ο Καπρίλες, στέλνοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, στην οικογένεια και τους οπαδούς του Ούγκο Τσάβες.

Βενεζουέλα: Ένας πρόεδρος, μια ιστορία

 
Τριήμερο εθνικό πένθος στην Κούβα: «Ο Τσάβες είναι κουβανός»
 
Τριήμερο εθνικό πένθος, κηρύχθηκε στο μεταξύ, από σήμερα Τετάρτη έως την Παρασκευή, στην Κούβα, στη μνήμη του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, κύριου πολιτικού και οικονομικού σύμμαχου του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος.
 
«Η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει την ισχυρή υποστήριξη μας χωρίς περιορισμούς σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», ανακοίνωσε η Αβάνα, επιβεβαιώνοντας προς την κυβέρνηση του Καράκας «την υποστήριξή, την ενθάρρυνση και την πίστη στη νίκη». «Ο Τσάβες είναι Κουβανός! Ένιωσε στο σώμα του τις δυσκολίες και τα προβλήματα μας και έκανε ότι μπορούσε, με ακραία γενναιοδωρία (…) Συνόδευσε τον Φιντέλ σαν αληθινός γιος και η φιλία του με τον Ραούλ ήταν βαθιά», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Η ανακοίνωση του θανάτου του Τσάβες
 
«Νέα» σχέση με τη Βενεζουέλα θέλουν οι ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες «προτίθενται να ξεκινήσουν μια νέα σχέση με τη Βενεζουέλα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες» σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
 
«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας και το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σχέσης με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», αναφέρεται σε σχετική δήλωση του αμερικανού προέδρου. «Όπως η Βενεζουέλα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να δεσμεύονται για πολιτικές που προωθούν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προστίθεται στη δήλωση του Ομπάμα για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες.