Ads

Με διαβεβαιώσεις και από τις δυο πλευρές ότι θα εργαστούν για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή ξεκίνησαν επισήμως χθες οι απευθείας διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, για την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι είναι πρόθυμος να διανύσει ένα μακρύ δρόμο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα για την επίτευξη της ειρήνης, προειδοποίησε, όμως, ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν σε «οδυνηρές παραχωρήσεις». Ζήτησε από την παλαιστινιακή πλευρά να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως ένα έθνος- κράτος του εβραϊκού λαού και ανέφερε ότι είναι δυνατόν να συνδυαστεί η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους με την ασφάλεια του Ισραήλ. «Αναμένουμε δύσκολες ημέρες πριν να επιτύχουμε την ειρήνη», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

«Θεωρούμε την ασφάλεια βασική και ζωτική τόσο για εμάς όσο και για εσάς και εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πράττει κατά της ασφάλειας σας και της δικής μας», δήλωσε από τη μεριά του, ο Μ. Αμπάς. Όπως τόνισε, η ασφάλεια αποτελεί δικαίωμα και των δύο λαών και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι θα εργαστεί σοβαρά για την επίτευξή της. Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής ζήτησε εκ νέου από το Ισράηλ να σταματήσει τον εποικισμό και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι χωρίς τη διακοπή του εποικισμού, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Για μας το ζήτημα του εποικισμού είναι πρωταρχικό. Απ αυτό εξαρτάται εάν θα συνεχιστούν οι συνομιλίες ή θα διακοπούν» τόνισε χθες ο Ναμπίλ Σάαθ σε ομάδα δημοσιογράφων με αφορμή την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά την εικοσάμηνη διακοπή των συνομιλιών.

Ads

«Στο ζήτημα αυτό του εποικισμού εξακολουθούν να υφίστανται μεγάλες διαφορές. Οι Ισραηλινοί μας έχουν πεί ότι είναι δύσκολο να αποφασίσουν» για μια παράταση του παγώματος της εποικιστικής τους πολιτικής, που λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος του Ιράν πάντως, σημείωσε σήμερα πως οι διαπραγματεύσεις είναι “θνησιγενείς” και “καταδικασμένες σε αποτυχία”. «Οι λαοί της περιοχής είναι ικανοί να εξαφανίσουν το σιωνιστικό καθεστώς από τη (διεθνή) σκηνή. Αν οι ηγέτες της περιοχής δεν τολμούν να δράσουν, ας αφήσουν τους λαούς ελεύθερους»” για να το πράξουν είπε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Παράλληλα, ο αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων Χασάν Φιρουζαμπαντί δήλωσε ότι το Ιράν θα απαντήσει πλήττοντας την πυρηνική εγκατάσταση του Ισραήλ, αν πληγούν οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες από το Ισραήλ: «Τα εξελιγμένα όπλα μας μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε τμήμα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)… Ελπίζουμε ότι δεν θα αναγκαστουμε να επιτεθούμε στην πυρηνική εγκατάστασή τους»

Δεκατρείς παλαιστινιακές οργανώσεις προειδοποιούν

Δεκατρείς ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη ότι θέτουν σε εφαρμογή έναν μηχανισμό συντονισμού των επιχειρήσεών τους κατά του Ισραήλ.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο συντονισμού για τις επιχειρήσεις μας κατά του ισραηλινού εχθρού» ανακοίνωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, μιλώντας εξ ονόματος των 13 παλαιστινιακών οργανώσεων, σε συνέντευξη Τύπου στην Γάζα.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα κτυπηθεί «ο σιωνιστής εχθρός σε κάθε στιγμή και σε κάθε μέρος» προσθέτοντας ότι «όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές» απαντώντας σε ερώτηση εάν πρόκειται να ριχτούν και ρουκέτες από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ. Παράλληλα, ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή «να σταματήσει τις συλλήψεις» συμπαθούντων την Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Καταλήγοντας, ο Ομπέιντα ανέλαβε εκ μέρους της οργάνωσής του την ευθύνη για τις ρουκέτες που ρίχτηκαν το βράδυ της Τετάρτης κατά ισραληινού αυτοκινήτου στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης , αλλά ο ισραηλινός στρατός έχει αρνηθεί ότι συνέβη το επεισόδιο αυτό.

Διαβάστε επίσης: