Τρεις από τους ανώτερους δικαστές της Βρετανίας ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποκαλύψει στοιχεία για τη συνέργεια της MI5 (βρετανικές μυστικές υπηρεσίες) στον βασανισμό του Βρετανού Binyam Mohamed, απορρίπτοντας ομόφωνα τις ενστάσεις του υπουργού Εξωτερικών David Miliband. Ο Mohamed υπέστη βασανιστήρια ενώ βρισκόταν υπό κράτηση της CIA στο Πακιστάν και αργότερα στο Γκουαντάναμο.

Ads

Η δικαστική απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Miliband, που υιοθετούσε και η βρετανική κυβέρνηση, ότι η αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών της CIA που δείχνουν πως Βρετανοί πράκτορες γνώριζαν για τον βασανισμό του Mohamed, θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.

Οι πληροφορίες αυτές μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «εύκολα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν τουλάχιστον σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική η μεταχείριση του Binyam Mohamed από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι δικαστές – Sir Igor Judge, Lord Neuberger, Λόρδος Neuberger και Sir Anthony May- απέρριψαν τον κανόνα ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να αμφισβητούν ισχυρισμούς από την εκτελεστική εξουσία που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Ισχυρίστηκαν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δεν σεβάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και «ηθελημένα παραπλάνησαν» το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Ads

Η δημοσίευση του υλικού που ο Miliband ήθελε να αποκρύψει, ήταν «επιτακτική», είπαν οι δικαστές, δεδομένου ότι αφορούν τη συμμετοχή υπαλλήλων του κράτους στην «απεχθή πράξη των βασανιστηρίων». Το υλικό «δικαίωσε τον ισχυρισμό του Mohamed ότι οι βρετανικές αρχές είχαν λάβει μέρος στην κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια στα οποία είχε υποβληθεί, ενώ βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αρχών των ΗΠΑ».

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει μια περίληψη 42 απόρρητων εγγράφων που παρέδωσε η CIA στην ΜΙ5, τα οποία δείχνουν ότι ο Mohamed υπέστη ψυχολογική και σωματική πίεση. Τη δικαστική απόφαση ακολούθησαν εκκλήσεις για έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για βασανιστήρια.