Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ακτιβιστής, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων στην Ουγκάντα, που πέρσι μήνυσε τοπική εφημερίδα που τον καταδίκασε ως ομοφυλόφιλο. «Σοκαρισμένες» δηλώνουν οι ΗΠΑ από την δολοφονία.

Ads

Η αστυνομία επιβεβαίωσε το θάνατο του David Kato αλλά δήλωσε ότι ερευνά τις συνθήκες του περιστατικού.

Ο Κάτο είχε τεθεί στο στόχαστρο όταν η εφημερίδα Rolling Stone της Ουγκάντα δημοσίευσε φωτογραφίες ορισμένων ανθρώπων, υποστηρίζοντας ότι είναι ομοφυλόφιλοι, με επικεφαλίδα του άρθρου “Κρεμάστε τους”. Έπειτα από μήνυση του Kato, δικαστήριο ζήτησε από την εφημερίδα να σταματήσει να δημοσιεύει τα στοιχεία ανθρώπων, λέγοντας ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Αρκετοί ακτιβιστές έχουν δεχθεί επιθέσεις μετά τη δημοσίευση των στοιχείων τους στην εφημερίδα.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην Ουγκάντα, με ποινές που φτάνουν τα 14 χρόνια φυλάκισης. Βουλευτής, μάλιστα, επιχείρησε να αυξήσει τις ποινές και να συμπεριληφθεί η καταδίκη σε θάνατο, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ads

Η ακτιβιστική οργάνωση Sexual Minorities Uganda (Smug) δήλωσε ότι ο Kato λάμβανε σειρά απειλητικών μηνυμάτων από τότε που δημοσιεύθηκε το όνομά του, η φωτογραφία και η διεύθυνσή του στην εφημερίδα, πέρσι. Ο διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Frank Mugisha δήλωσε στο αφρικανικό πρόγραμμα του BBC ότι “σκοτώθηκε από κάποιον που μπήκε σπίτι του με ένα σφυρί, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος”.

Σοκαρισμένες οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι «σοκαρισμένες» από την δολοφονία του υπέρμαχου των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων από την Ουγκάντα Ντέιβιντ Κάτο, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας. «Είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι από την δολοφονία του διάσημου υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντέιβιντ Κάτο» έγραψε ο Τζόνι Κάρσον, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις αφρικανικές υποθέσεις σε μήνυμά του στο Twitter.