Ads

Σε κίνδυνο βρίσκεται πλέον το οικοσύστημα του μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης, μετά το Βόλγα, Δούναβη, αφού η κόκκινη τοξική λάσπη που διέρρευσε από το εργοστάσιο αλουμίνας του Αζκα στην Ουγγαρία έφθασε σήμερα στον ποταμό. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ανιχνεύθηκαν αλκαλικές ενώσεις σε επίπεδο υψηλότερο του κανονικού, ανακοίνωσε αξιωματούχος της Υπηρεσίας Υδάτων.

Τα δείγματα νερού που εξετάσθηκαν στη συμβολή του ποταμού Ράμπα με τον Δούναβη δείχνουν ότι μέχρι στιγμής το επίπεδο των αλκαλικών ενώσεων είναι ελαφρά υψηλότερο από το κανονικό, ανάμεσα στο 9,96% και στο 9,07%, ενώ η κανονική τιμή τοποθετείται στο 8%.

«Έχουμε εντοπίσει σποραδικές απώλειες ψαριών στο κεντρικό σκέλος του Δούναβη», ο περιφερειακός επικεφαλής των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των καταστροφών, Τιμπόρ Ντόμπσον. «Τα νεκρά ψάρια έχουν παρατηρηθεί εκεί όπου ο ποταμός Ρααμπ χύνεται στο Δούναβη. Δεν αντέχουν σε ένα ΡΗ που φθάνει στο 9,1», πρόσθεσε.

Ο Δούναβης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς της Ευρώπης, συνδέεται με πλήθος παραποτάμων και διασχίζει τις Κροατία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία και τη Μολδαβία πριν καταλήξει στη Μαύρη θάλασσα.

Ads

Την ίδια στιγμή, ειδικά εξοπλισμένα συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες καθαρισμού δρόμων και κατοικιών, ενώ οι αρχές της Ουγγαρίας ανακοίνωσαν ότι η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει έναν χρόνο. «Είναι ένα πολύ σημαντικό οικολογικό πρόβλημα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τζο Χένον. «Ανησυχούμε όχι μόνο για το περιβάλλον στην Ουγγαρία, αλλά και για το ότι η καταστροφή θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα» τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν το πρόβλημα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τρεις επαρχίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο Κολοντάρ, την πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στο εργοστάσιο που συνέβη το δυστύχημα, οι αρχές κατασκεύασαν μια πλωτή γέφυρα προκειμένου οι κάτοικοι να πάνε στα σπίτια τους και να πάρουν κάποια στοιχειώδη υπάρχοντά τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους όταν ένα εκατομμύριο και πλέον κυβικά μέτρα κόκκινης τοξικής λάσπης, προϊόν επεξεργασίας βωξίτη, πλημμύρισαν το δυτικό τμήμα της Ουγγαρίας, παρασύροντας στο πέρασμά τους αυτοκίνητα, γέφυρες και ζώα. Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί τριών ετών, έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 120 έχουν τραυματιστεί. Έξι άτομα αγνοούνται.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας Ζολτάν Ιλές δήλωσε ότι η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο και ότι θα απαιτηθεί τεχνική και οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ τόνισε ότι «βιώνουμε το μεγαλύτερο χημικό δυστύχημα στην Ουγγαρία».