Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Λατινική Αμερική η σημερινή αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους του προέδρου του Βολιβίας Έβο Μοράλες στο αεροδρόμιο της Βιέννης λόγω υποψιών ότι σε αυτό επέβαινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Στην πρεσβεία της Γαλλίας στη Λα Πας, διαδηλωτές έκαψαν τη γαλλική σημαία, αντιδρώντας στην άρνηση της γαλλικής διπλωματίας να επιτρέψει στο αεροσκάφος να εισέλθει στον γαλλικό εναέριο χώρο. «Οργή και αγανάκτηση» για τη μεταχείριση του Μοράλες εξέφρασαν και οι ηγέτες της UNASUR.

Ads

Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Λα Πας και έκαψαν τη σημαία της Γαλλίας, ενώ πέταξαν πέτρες εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

image
 
Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων οι οποίες πρόσκεινται στον Μοράλες, καταδίκασαν την απόφαση της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας να απαγορεύσουν προσωρινά να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους το προεδρικό αεροσκάφος, καθώς υποψιάζονταν πως ίσως επέβαινε σε αυτό ο Αμερικανός πληροφορικός και πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, τον οποίο καταζητούν οι αρχές των ΗΠΑ για κατασκοπεία.
 
Παράλληλα, οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης των Εθνών της Λατινικής Αμερικής (UNASUR) καταδίκασαν το γεγονός ότι το αεροσκάφος του Μοράλες εξετράπη κι αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, κάνοντας λόγο για «ανοίκεια» μεταχείριση κι απαιτώντας εξηγήσεις για αυτές τις «εχθρικές και αδικαιολόγητες πράξεις».
 
Μια ανακοίνωση της προεδρίας του Περού –η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της UNASUR–, αναφέρει ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους λόγω του γεγονότος ότι το αεροσκάφος του Μοράλες δεν επιτράπηκε να προσγειωθεί στο έδαφος της Πορτογαλίας και της Γαλλίας χθες.
 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είχε ζητήσει να συγκληθεί κατεπειγόντως μια σύνοδος κορυφής της UNASUR για να συζητηθεί το θέμα.
 
Εξάλλου η κυβέρνηση της Κούβας καταδίκασε τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πιεστούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να μην χορηγήσουν πολιτικό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν. «Η Κούβα καλεί τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί εναντίον αυτών των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.