Την οργή του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες προκάλεσε η σημερινή αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο της Βιέννης λόγω υποψιών ότι σε αυτό επέβαινε ο Αμερικανός πρώην πράκτορας Έντουαρντ Σνόουντεν. Σε δηλώσεις του μετά το πρωτοφανές περιστατικό, ο Βολιβιανός πρόεδρος απείλησε την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία με νομικά αντίποινα επειδή είχαν αρχικά αρνηθεί να δώσουν στο αεροπλάνο του την άδεια για να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους.

Ads

Λίγο πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροπλάνο του και αναχωρήσει για τη Λα Πας, Ο Μοράλες δήλωσε πως αισθάνεται ότι «απήχθη για σχεδόν 13 ώρες».
 
Πρόσθεσε πως η μεταχείριση της οποίας έτυχε «δεν ήταν μια προσβολή προς τον πρόεδρο, αλλά προς έναν ολόκληρο λαό, προς ολόκληρη την περιοχή της Λατινικής Αμερικής».
 
Ο ίδιος αρνήθηκε πως οποιοιδήποτε αξιωματούχοι ήλεγξαν το αεροπλάνο του για να διαπιστώσουν αν ήταν παρών σ’ αυτό ο Αμερικανός φυγάς Έντουαρντ Σνόουντεν.


 

Και ο πρεσβευτής της Βολιβίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη Σάσα Γιορέντι Σόλις έκανε λόγο για απαγωγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Μιλάμε για απαγωγή ενός προέδρου σε επίσημο ταξίδι έπειτα από μια επίσημη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Γιορέντι. «Δεν έχουμε αμφιβολία πως επρόκειτο για διαταγή από το Λευκό Οίκο. Ένα διπλωματικό αεροπλάνο με τον πρόεδρο δεν μπορεί επ’ ουδενί να εκτρέπεται από την πορεία του και να υποχρεώνεται να προσγειωθεί σε μια άλλη χώρα», τόνισε ο διπλωμάτης.
 
Η Βολιβία ανακοίνωσε πως θα υποβάλει διαμαρτυρία στον ΟΗΕ. Πάντως η Αυστρία ανακοίνωσε ότι ο Μοράλες είχε συμφωνήσει να επιθεωρηθεί το αεροπλάνο του. Ο αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπιντελέγκερ επιβεβαίωσε ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν ήταν μέσα σ’ αυτό.
 
«Συνάδελφοί μας από το αεροδρόμιο έριξαν μια ματιά και διαβεβαιώνουν πως στο αεροπλάνο δεν υπάρχει κανείς ο οποίος δεν είναι βολιβιανός πολίτης», δήλωσε ο Σπιντελέγκερ προς τους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο.
 
Σε αναζήτηση ασύλου ο Σνόουντεν
 
Την ώρα που οι περισσότερες χώρες απορρίπτουν τα αιτήματα του Σνόουντεν για πολιτικό άσυλο, η Βενεζουέλα φαίνεται να αφήνει ανοιχτή την πόρτα της. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο από τη Μόσχα είχε δηλώσει ότι ο Σνόουνετν έκανε κάτι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα, και δήλωσε ότι το αίτημά του θα εξεταστεί όταν θα τεθεί.

image
 
Ο Σνόουντεν βρίσκεται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ζήτησε πολιτικό άσυλο, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία.

Ads

Στο μεταξύ, να δεχθούν τον πρώην σύμβουλο της NSA προέτρεψε τους Ευρωπαίους, ιδιαιτέρως τους Γάλλους και τους Γερμανούς, ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, με άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Τα κράτη της ΕΕ, κατά πρώτο λόγο η Γαλλία και η Γερμανία, οφείλουν να του επιφυλάξουν την καλύτερη υποδοχή, όποιο καθεστώς και αν έχει», σημειώνει ο κ. Ασάνζ, μαζί με τον Κριστόφ Ντελουάρ, γενικό γραμματέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)», ο οποίος συνυπογράφει το άρθρο.
 
Ο ιδρυτής των WikiLeaks υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους ότι η Ευρώπη, ως νομπελίστρια της Ειρήνης για το 2012, πρέπει να ανταποκριθεί και να καταδείξει τη βούλησή της να υπερασπιστεί την ελευθερία της ενημέρωσης, όποιοι κι αν είναι οι φόβοι από τις πολιτικές πιέσεις που ασκεί ο «καλύτερος σύμμαχός» της, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Ασάνζ προσθέτει ότι οι χώρες της ΕΕ, ως στόχοι μιας διάταξης «η οποία πλήττει τόσο την ίδια την κυριαρχία τους όσο και τις αρχές τους» χρωστούν στον Έντουαρντ Σνόουντεν για τις αποκαλύψεις του, οι οποίες «προφανώς ωφελούν το δημόσιο συμφέρον».
 
Εδώ και μήνες, ο Τζουλιάν Ασάνζ έχει καταλύσει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και προσφέρει τη βοήθειά του στον κ. Σνόουντεν από την αρχή της φυγής του. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στη διεθνή ζώνη του αεροδρομίου της Μόσχας αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εγκαταλείψουν τις αρχές τους και ένα μέρος του λόγου ύπαρξης της ΕΕ, εκτιμούν τέλος οι κ.κ. Ασάνζ και Ντελουάρ.