Την έντονη αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου προκάλεσε το βιβλίο του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα. Στο εν λόγω βιβλίο γίνεται λόγος περί περί «εβραϊκού γονιδίου» και κακής επιρροής των μεταναστών στην Ευρώπη.

Ads

Ο Τίλο Σαραζίν, μέλος του ΔΣ της Bundesbank δήλωσε χθες, Κυριακή, σε συνέντευξή του ότι «όλοι οι εβραίοι μοιράζονται ένα συγκεκριμένο γονίδιο». Έκανε, επίσης, και άλλα εμπρηστικά σχόλια για την τουρκική και την αραβική κοινότητα της Γερμανίας, προκαλώντας την οργή της Άγκελα Μέρκελ.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι τα σχόλιά του ήταν «απολύτως απαράδεκτα» και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να κινδυνεύει η θέση του.

Αργότερα σήμερα, ο Σαραζίν πρόκειται να παρουσιάσει στο Βερολίνο το βιβλίο του με τίτλο «Η Γερμανία Καταργεί τον Εαυτό της: Πώς Διακινδυνεύουμε το Μέλλον του Έθνους Μας».

Ads

Ο Σαραζίν, από τα παλαιότερα μέλη των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, είναι γνωστός για τις ρατσιστικές του θέσεις. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Frankfurter Allgemeine, ο τραπεζίτης σχολίασε ότι οι απόψεις του «παρερμηνεύτηκαν με κακόβουλο τρόπο».

Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της Bundesbank αποφάσισε να πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει το μέλλον του Σαραζίν, που έκανε αμφιλεγόμενα σχόλια για τους εβραίους και τους μετανάστες, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Bundesbank.

«Το διοικητικό συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση που θα αρχίσει στις 15.00 (ώρα Ελλάδας)» δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Bundesbankθα εκδώσει δήλωση μετά το τέλος της συνεδρίασης. Εκπρόσωπος της Bundesbank δεν θέλησε πάντως να επιβεβαιώσει ότι είναι προγραμματισμένη μια τέτοια συνεδρίαση.

Το διοικητικό συμβούλιο της Bundesbank μπoρεί να συστήσει την παύση του Σάραζιν από τον πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, αν θεωρήσει ότι παραβίασε τους εσωτερικούς κανονισμούς δεοντολογίας της τράπεζας.