Σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών στα περίχωρα της Ντάκα χρησιμοποίησε η αστυνομία στο Μπαγκλαντές, έπειτα από την κατάρρευση του κτιρίου που στέγαζε βιοτεχνίες με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων.

Ads

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετέχουν στη διαδήλωση. Χρησιμοποιήσαμε σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να τούς διαλύσουμε», δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας για την τεράστια διαδήλωση που οργανώθηκε δύο ημέρες μετά την τραγωδία στην Ντάκα.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία στο Μπαγκλαντές 
 
Το πλήθος των οργισμένων εργατών επιτέθηκε εναντίον εργοστασίων, ανέτρεψε αυτοκίνητα, έκαψε λάστιχα, προσπάθησε να πυρπολήσει καταστήματα και ανάγκασε εργοστάσια να κλείσουν, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας του Γκαζιπούρ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.


 
«Απαιτούν τη σύλληψη και την εκτέλεση των ιδιοκτητών των βιοτεχνιών και του κτιρίου που κατέρρευσε στο Σαβάρ», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, στον απεγκλωβισμό 80 ανθρώπων από τα ερείπια του κτιρίου προχώρησαν σήμερα τα συνεργεία διάσωσης.

Η πυροσβεστική ανακοίνωσε επίσης ότι ανακάλυψε πενήντα ανθρώπους ζωντανούς στον τρίτο όροφο του συγκροτήματος. «Βρήκαμε 50 ανθρώπους οι οποίοι ήταν ζωντανοί σε διάφορα σημεία του τρίτου ορόφου, αφού σκάψαμε σήραγγες. Πιστεύουμε ότι θα τους έχουμε απεγκλωβίσει μέχρι το Σάββατο το πρωί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεΐχ Μιζανούρ Ραχμάν, υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μπαγκλαντές.

Ads

«Βρήκαμε ζωντανούς 45 ανθρώπους. Οι 41 από αυτούς είχαν εγκλωβιστεί στο ίδιο σημείο στον τέταρτο όροφο του κτιρίου», δήλωσε νωρίτερα ο Αχμεντ Αλι, αξιωματούχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν εντοπιστεί άλλοι 20 έως 25 εγκλωβισμένοι σε διαφορετικό σημείο, αλλά είναι δύσκολη η προσέγγιση. «Πάντως είναι ακόμα ζωντανοί», πρόσθεσε.
 
Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας εκτίμησε πως ο αριθμός των νεκρών, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί.

Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 304. 
 
Το Ράνα Πλάζα, οκταώροφο κτίριο που στέγαζε πέντε βιοτεχνίες κατέρρευσε την Τετάρτη σαν χάρτινος πύργος αναζωπυρώνοντας την πολεμική κατά τις συνθήκες εργασίας στις βιοτεχνίες ρούχων του Μπανγκλαντές που προμηθεύουν τις δυτικές εταιρείες.
 
Είναι το μεγαλύτερο δυστύχημα στη βιομηχανική ιστορία της φτωχής χώρας της νότιας Ασίας που έχει στηρίξει την οικονομία της στην κατασκευή ετοίμων ενδυμάτων.