Τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ κήρυξε και επισήμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «ήταν μεγάλο το τίμημα» που πλήρωσαν οι ΗΠΑ και τόνισε ότι το μείζον θέμα πλέον είναι η αποκατάσταση της οικονομίας.

Ads

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους Ιρακινούς να προχωρήσουν άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δείχνοντας πως οι ΗΠΑ αλλάζουν πια σελίδα, υπογράμμισε ότι το μείζον θέμα πλέον είναι η αποκατάσταση της οικονομίας.

«Στείλαμε στη μάχη νέους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, και τους ζητήσαμε να κάνουν τρομερές θυσίες. Επιπλέον, δαπανήσαμε τεράστια ποσά στο εξωτερικό, σε μία δύσκολη συγκυρία για την οικονομία των ΗΠΑ. Μέσα απ’ αυτό το αξιοσημείωτο κεφάλαιο στην ιστορία των ΗΠΑ και του Ιράκ, ολοκληρώσαμε την υποχρέωσή μας. Τώρα, ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα» είπε.

«Η επιχείρηση για την απελευθέρωση του Ιράκ ολοκληρώθηκε και τώρα υπεύθυνοι για την ασφάλειά τους είναι οι Ιρακινοί. Παροτρύνω τους Ιρακινούς υπευθύνους να προχωρήσουν τάχιστα στον σχηματισμό κυβέρνησης. Μόλις η κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα, θα έχει αναμφίβολα έναν ισχυρό σύμμαχο: τις ΗΠΑ. Η μάχιμη αποστολή μας έλαβε τέλος, αλλά όχι και η προσήλωσή μας στο μέλλον του Ιράκ» σημείωσε.

Ads

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, με τον οποίο είπε πως συνομίλησε τηλεφωνικά λίγο πριν το διάγγελμα. «Είναι γνωστό πως είχαμε τις διαφωνίες μας αναφορικά με τον πόλεμο. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την υποστήριξη που παρείχε στα στρατεύματα, την αγάπη του για τη χώρα και την προσπάθεια που κατέβαλε για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Όπως έχω πει και παλαιότερα, υπάρχουν πατριώτες που ήταν υπέρ του πολέμου και πατριώτες που ήταν κατά. Όλοι όμως είμαστε ενωμένοι όταν μιλάμε για το μέλλον του Ιράκ και όταν πρέπει να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας στους άνδρες και τις γυναίκες που πολέμησαν εκεί».

Η αποχώρηση από το Ιράκ μάς επιτρέπει να μεταφέρουμε τις δυνάμεις μας στο Αφγανιστάν, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προαναγγέλοντας έτσι ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη μάχη κατά των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Ωστόσο, ο Μπ.Ομπάμα επανέλαβε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν θα είναι περιορισμένης διάρκειας, δηλαδή έως ότου καταφέρουν οι αφγανικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας. «Τον προσεχή Αύγουστο θα αρχίσει η σταδιακή μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις. Ο ρυθμός της αποχώρησης των στρατιωτών μας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο των μαχών και η υποστήριξή μας προς το Αφγανιστάν θα συνεχισθεί» τόνισε. Στο μεταξύ, με 323 νεκρούς μέσα σε οκτώ μήνες, το 2010 είναι ήδη η πλέον αιματηρή χρονιά για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία της ιστοσελίδας icasualties.org.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της λήξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο Ιράκ μετέβη ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ενώ εκεί βρίσκεται από τη Δευτέρα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τελετή που έγινε σε αμερικανική βάση στην περιφέρεια της Βαγδάτης, ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε σήμερα επισήμως τη νέα του επιχείρηση στο Ιράκ, η οποία φέρει την ονομασία «Νέα Αυγή».

«Η απελευθέρωση του Ιράκ τελείωσε, όμως η δέσμευσή μας θα συνεχιστεί μέσω της επιχείρησης ‘Νέα Αυγή’» σημείωσε ο Μπάιντεν κατά την τελετή που έγινε στη βάση Καμπ Βίκτορι.

Στο Ιράκ θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2011 λιγότεροι από 50.000 στρατιώτες. Ο ρόλος τους θα είναι συμβουλευτικός έως ότου ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Διαβάστε σχετικά:

Ομπάμα: «Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη στο Ιράκ»
Πετρέους: Επεκτείνεται η παρουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν