Ads

Επιθετικά υπερασπίστηκε την παρακολούθηση της ροής κλήσεων από τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους Αμερικανούς ότι «κανείς δεν ακούει τα τηλεφωνήματά τους». Θορυβημένοι από τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολούθησης εκατομμυρίων πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της ΕΕ, με τους σοσιαλιστές του ευρωκοινοβουλίου να ζητούν εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Ο κ. Ομπάμα έκανε λόγο για «αντάλλαγμα» ενός μέρους της προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας με τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας, για να προσθέσει ωστόσο ότι τα όρια μεταξύ των δύο πρέπει να συζητηθούν δημόσια.

Ads

Επιχειρηματολόγησε δε, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) με το οποίο τηλεφωνικοί αριθμοί και κλήσεις – όχι όμως το περιεχόμενό τους – καταγράφονται έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου και επιτηρούνται από ειδικό δικαστήριο.

Κατήγγειλε ως «εκστρατεία» το θόρυβο γύρω από το θέμα τις τελευταίες δύο ημέρες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. «Κανείς δεν ακούει τις συνδιαλέξεις σας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό», σημειώνοντας ότι μόνον ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει ακρόαση συνδιάλεξης.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο και για ένα δεύτερο πρόγραμμα, γνωστό ως PRISM, με στόχο αλλοδαπούς τρομοκράτες, στο οποίο παγιδεύονται διαδικτυακές συνδέσεις, δεν έχει σαν στόχο του κανέναν πολίτη εντός των ΗΠΑ.

Οργανώσεις προάσπισης των ατομικών πολιτικών δικαιωμάτων έχουν θέσει επί τάπητος τα δύο προγράμματα, κάνοντας λόγο για «οργουελικές υπόνοιες» και πιθανή αντισυνταγματικότητά τους.

«Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσει κανείς ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% ασφάλεια και 100% προστασία της ιδιωτικής σφαίρας χωρίς καμία ενόχληση. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επιλογές σαν κοινωνία» αντιτείνει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Θορυβημένοι οι Ευρωπαίοι

Οι αποκαλύψεις του αμερικανικού και βρετανικού Τύπου για το πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ συζητήθηκε κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, όπου αποφασίστηκε να ζητηθούν από την Ουάσινγκτον περισσότερες πληροφορίες γύρω από την υπόθεση αυτή.

Μετά το πέρας της συνόδου, η Επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, δήλωσε: «Είδαμε τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο. Φυσικά ανησυχούμε για τις πιθανές συνέπειες για την ιδιωτική ζωή των Ευρωπαίων πολιτών. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και θα επικοινωνήσουμε με τους Αμερικανούς ομολόγους μας για να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες».

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προασπιστεί τις ευρωπαϊκές αρχές όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεών της με τις ΗΠΑ».
 
Ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι θα προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις που θα έχει με την Ουάσινγκτον για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου.
 
«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα που πρέπει να γίνει σεβαστό, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τους ιδιώτες» υπογράμμισε. «Η συλλογή πληροφοριών από τους διακομιστές ιδιωτικών εταιρειών, χωρίς να ενημερώνεται η εταιρεία ή ο χρήστης, δεν ανταποκρίνεται κατά κανένα τρόπο στα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων» τόνισε.