Ούτε λίγο-ούτε πολύ, 732 κρατούμενοι στην φυλακής της πόλης Μπαουσί στη βόρεια Νιγηρία, δραπέτευσαν ύστερα από επίθεση κατά της φυλακής από μέλη ισλαμιστικής αίρεσης, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των σωφρονιστικών ιδρυμάτων του κρατιδίου Κάνο.

Ads

«Στη φυλακή υπήρχαν 762 κρατούμενοι τη στιγμή της επίθεσης. Από αυτούς, 732 δραπέτευσαν και 30 παρέμειναν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αχμεντ σύμφωνα με τον οποίο τα συνολικά 150 μέλη της αίρεσης Μπόκο Χαράμ που πραγματοποίησαν την επίθεση, διέφυγαν.

Οι ακραίοι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ αυτοαποκαλούνται Νιγηριανοί Ταλιμπάν. Η ονομασία “Μπόκο Χαράμ” σημαίνει “η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία” στην τοπική διάλεκτο Χάουσα.

Ο Μοχάμεντ Γιουσούφ, πρώην φοιτητής της Θεολογίας στη Σαουδική Αραβία και ηγέτης της αίρεσης, σκοτώθηκε πέρυσι από πυρά αστυνομικών. Στόχος του ήταν η εγκαθίδρυση ενός “αμιγώς ισλαμιστικού κράτους”, στη βόρεια Νιγηρία όπου στην πλειοψηφία του ο πληθυσμός είναι μουσουλμανικός.

Ads

Στο διάστημα από τις 26 ως τις 30 Ιουλίου του 2009, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της “Μπόκο Χαράμ” και την αστυνομία στοίχισαν τη ζωή σε 800 ανθρώπους στη βόρεια Νιγηρία.