Ads

Τα θύματα των χθεσινών επιθέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι κηδεύουν σήμερα οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στη Λιβύη, μια μέρα μετά την απόρριψη της πρότασης της Βενεζουέλας για συγκρότηση ειρηνευτικής επιτροπής για διάλογο. Οι βομβαρδισμοί κατά της πόλης Μπρέγκα συνεχίζονται και σήμερα, σήμερα με τα αραβικά δίκτυα,

Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στη Μπρέγκα ενισχύουν την άμυνά τους, αναμένοντας ακόμα μία επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι. Μόνο την Τετάρτη στην Μπρέγκα σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι από τις επιθέσεις του στρατού.

Στην Βεγγάζη, σύμφωνα με το AFP, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βγήκαν σήμερα στο δρόμο για να συνοδέψουν στην τελευταία τους κατοικία έξι νεκρούς διαδηλωτές. Εκατοντάδες συνόδευσαν τις πέντε σορούς και στην πόλη Αλνταμπίγια, 150 χλμ δυτικά της Βεγγάζης.

Οι αντικαθεστωτικοί, που κρατούν υπό τον έλεγχό τους την παραθαλάσσια πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, στη Λιβύη, προετοιμάζονται για να αποκρούσουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι, που θέλει να επανανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλες πόλεις της ανατολικής περιοχής της χώρας, που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων.

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις των εξεγερμένων στα ξένα πρακτορεία ειδήσεων, ο στρατός του Καντάφι τους έχει περικυκλώσει με βαριά εξοπλισμένες μονάδες και άρματα μάχης, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν ανεπαρκή εξοπλισμό, αλλά και ελάχιστο ιατρικό υλικό.

Διαπραγματεύσεις μόνο αν φύγει ο Καντάφι

Οι εξεγερμένοι στην ανατολική Λιβύη δήλωσαν ότι θα διαπραγματευθούν για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μόνο αν ο Μουαμάρ Καντάφι παραιτηθεί και εξοριστεί από τη χώρα. Το Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Βεγγάζη ζητά τη διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ανταρτών. Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε εκ νέου τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία λέγοντας ότι έχει χάσει τη νομιμότητα να διοικεί και «πρέπει να φύγει».

Τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη ζητά η τουρκική διπλωματία, με τον υπουργός Προεδρίας και αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. , Εγκεμέν Μπαγκίς να τάσσεται κατά της διεξαγωγής οποιασδήποτε πολεμικής επιχείρησης κατά της Λιβύης, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου διπλωματικού μέσου.”Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει μαθήματα από το ότι συνέβη στο Ιράκ». επισήμανε ο Τούρκος υπουργός.

Στο μεταξύ ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι παραχώρησε νέα συνέντευξη στο Al Jazeera κατά την οποία κατηγορεί και το ίδιο το δίκτυο για «διόγκωση» των γεγονότων στην Λιβύη.

Ευρωβουλευτής καταγγέλλει την «ανανδρία της Ευρώπης»

Η ευρωβουλευτής Εβα Ζολί (Ευρώπη Οικολογία-Πράσινοι) κατήγγειλε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός της με θέμα την «αραβική άνοιξη», τη δειλία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στιγματίζοντας τις πωλήσεις όπλων από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Λιβύη. «Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον λιβυκό λαό. Το θάρρος του να πεθαίνει για τις ιδέες του, να λέει «φτάνει» δεν θέλουμε πια αυτό καθεστώς, έρχεται σε αντίθεση με τη δειλία των δικών μας κυβερνήσεων», δήλωσε στη Μασαλία η ευρωβουλευτής.

«Η Γαλλία πούλησε όπλα συνολικής αξίας 210 εκατομμυρίων ευρώ στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πούλησε μόνο το 2009 όπλα αξίας 343 εκατομμυρίων ευρώ», είπε προσθέτοντας ότι «η Λιβύη είχε τα μέσα να αγοράζει όπλα χάρη στα ιταλικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια». «Ο Μπερλουσκόνι πλήρωσε πέντε εκατομμύρια ευρώ στον Καντάφι ως αποζημίωση για την αποικιοκρατία, στην πραγματικότητα για να ελέγξει τη ροή των μεταναστών», είπε.

Η ευρωβουλευτής κατήγγειλε τον υπουργό της γαλλικής κυβέρνησης Πατρίκ Ολιέ, αρμόδιο για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η παραμονή του στην κυβέρνηση είναι «η έκφραση αυτής της ανανδρίας» της κυβέρνησης. «Είναι επικεφαλής της επιτροπής γαλλο-λιβυκής φιλίας στο γαλλικό κοινοβούλιο και έχει πραγματοποιήσει περί τα είκοσι ταξίδια φιλίας στον πρόεδρο Καντάφι και αυτά τα ταξίδια επισφραγίσθηκαν με πωλήσεις όπλων. Όπλων που σήμερα βάλλουν εναντίον του πλήθους», είπε η πρώην δικαστής. «Το γεγονός ότι ο κ. Ολιέ παραμένει στην κυβέρνηση είναι πολύ ανησυχητικό», πρόσθεσε.

Η Εβα Ζολί επετέθη και εναντίον του προέδρου της Γαλλίας: «θα έλεγα ότι η θλιβερή, πατερναλιστική και χωρίς όραμα, ομιλία του Νικολά Σαρκοζί στο Ντακάρ, τα σχόλιά του και η απουσία αντίδρασης απέναντι στην αραβική επανάσταση δείχνουν ότι ο Νικολά Σαρκοζί δεν έχει εισέλθει αρκετά στην ιστορία», παραφράζοντας την ομιλία του Γάλλου προέδρου στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης όπου δήλωσε ότι «οι Αφρικανοί δεν έχουν εισέλθει αρκετά στην ιστορία».

Παραίτηση του διευθυντή του London School of Economics λόγω Καντάφι

Ο διευθυντής του London School of Economics (LSE) ανακοίνωσε χθες το βράδυ την παραίτησή του εξαιτίας των σχέσεων του Πανεπιστημίου με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και με την οικογένειά του. Ο Χάουαρντ Ντέιβις επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η φήμη του Πανεπιστημίου επλήγη και ότι οφείλει να εγκαταλείψει τη θέση του.

Ο Χάουαρντ Ντέιβις παραδέχθηκε ότι η απόφασή του να αποδεχθεί το ποσόν των 300.000 λιρών (350.000 ευρώ) ως δωρεά ενός από τους γιους του Καντάφι, του Σάιφ αλ-Ισλάμ, ήταν εσφαλμένη και ότι η αποστολή του στη Λιβύη για να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών του καθεστώτος ήταν μη συνετή. Το London School of Economics αποφάσισε χθες να διαθέσει το χρηματικό ποσόν που έλαβε από την οικογένεια Καντάφι στη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές από τη βόρεια Αφρική.

Ο Χάουαρντ Ντέιβις, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του, είναι πρώην αξιωματούχος της Βρετανικής Αρχής Ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. «Διέπραξα ένα προσωπικό σφάλμα εκτίμησης αποδεχόμενος την πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης να γίνω οικονομικός απεσταλμένος και την αντίστοιχη πρόσκληση των Λίβυων να τους συμβουλεύσω για το κρατικό επενδυτικό τους ταμείο», αναφέρει ο Χάουαρντ Ντέιβις.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ αποφοίτησε από το London School of Economics με πτυχίο και στη συνέχεια με διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία το 2008. Το LSE διευκρίνισε την Τρίτη ότι πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι είναι ένοχος λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή με θέμα «τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στον εκδημοκρατισμό των διεθνών θεσμών». Το συμβούλιο του Πανεπιστημίου ξεκίνησε επίσης ανεξάρτητη έρευνα για τις σχέσεις του LSE με το λιβυκό καθεστώς.

Wikileaks: Η Coca Cola μεταξύ των υιών Καντάφι

Η εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου της Coca Cola στη Λιβύη, το 2005μ, αποτέλεσε αφορμή έντονης διαμάχης μεταξύ των μελών της οικογένειας του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, που βασίζεται σε απόρρητο διπλωματικό τηλεγράφημα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που διέρρευσε μέσω Wikileaks.

Η διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στους δύο γιους του Καντάφι, του Μουτασίμ και του Μοχάμεντ, για το ποιός θα έχει τον έλεγχο του εργοστασίου εμφιαλώσεων, στην Τρίπολη. Η επένδυση αυτή αποτελούσε μέρος προγράμματος της Λιβύης για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, μετά την απόφαση του Καντάφι να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.Όμως, αντί να βοηθήσουν στην εγκατάσταση του εργοστασίου, τα δύο αδέλφια άρχισαν να διαφωνούν για το ποιός θα έχει τον έλεγχο.

Δυο εβδομάδες μετά την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου ομάδα ενόπλων υπό τις διαταγές του Μουτασίμ πραγματοποίησε επίθεση στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παραγωγή, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που δημοσιεύει η εφημερίδα. Αμέσως μετά, άντρες πιστοί στον Μουτασίμ απήγαγαν έναν από τους ξαδέλφους του Μοχάμεντ και τον έκλεισαν στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Η διαμάχη έληξε όταν επενέβη η κόρη του Καντάφι, η Αϊσά, η οποία διευθέτησε το θέμα.

Διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Λιβύη, σχολιάζοντας την υπόθεση αυτή, την παρομοίωσε με διαμάχη ανάμεσα σε μαφιόζους. “Ξέρετε την ταινία ‘Ο Νονός’; Κάτι τέτοιο ζούσαμε τους τελευταίους μήνες, είχα ακούσει τις φήμες, αλλά δεν πίστευα ότι φτάνουν σε τέτοια επίπεδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Παραίτηση ΓΑΠ από το ΔΣ του Ιδρύματος Καντάφι

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Καντάφι, που εδρεύει στο Λονδίνο, υπήρξε από τις 30 Ιουνίου του 2009 μέχρι προ ολίγων ημερών, συγκεκριμένα μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας”. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, ο κ. Παπανδρέου παραιτήθηκε από τη θέση αυτή.