Απογειώθηκε σήμερα από τη Βιέννη με προορισμό τη Ρωσία, το αεροπλάνο που μεταφέρει τους κατασκόπους που είχαν συλληφθεί και δικαστεί στις ΗΠΑ. Στη θέση των δέκα κατασκόπων που αντάλλαξαν με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έλαβαν τέσσερις κρατούμενους για κατασκοπεία από τη Μόσχα. Πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή είναι η πρώτη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1989-1990.

Ads

«Oι ΗΠΑ μετέφεραν με επιτυχία δέκα Ρώσους πράκτορες στην ρωσική ομοσπονδία και η ρωσική ομοσπονδία απελευθέρωσε τέσσερα άτομα που είχαν φυλακιστεί στην Ρωσία» ανέφερε σε ανακοίνωση του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Η ανταλλαγή αυτών των ατόμων που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη της Αυστρίας ολοκληρώθηκε» προσθέτει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, Αμερικανός δικαστής στη Νέα Υόρκη είχε διατάξει την άμεση απέλαση των δέκα ατόμων που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Όπως μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την ανταλλαγή των κατασκόπων, με τη Μόσχα να απαλλάσσει τέσσερα άτομα που κρατούνται και επίσης κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ δυτικών κυβερνήσεων.

Οι δέκα μυστικοί πράκτορες που επί χρόνια εργάζονταν για τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SRV) απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, μετέδωσε χθες αργά το βράδυ από τη Νέα Υόρκη το τηλεοπτικό δίκτυο NY1. «Όλοι όσοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους θα επιβιβαστούν σε λεωφορείο που θα τους οδηγήσει σε ένα από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης με προορισμό τη Μόσχα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Μπάουμ, ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

Ads

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε σήμερα τις αιτήσεις για απονομή χάρης, για τέσσερα άτομα που κατηγορούνται ότι μετέφεραν απόρρητες πληροφορίες στη Δύση. Το έγγραφο υπογράφηκε αφού οι τέσσερις δήλωσαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Οι κατάσκοποι ανταλλάχθηκαν με τους άλλους δέκα άλλους κατασκόπους που εργάζονταν στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Ρωσίας.

Οι τέσσερις που κρατούνταν στη Ρωσία είναι ο πυρηνικός ερευνητής Ιγκόρ Σουτιάγκιν πυρηνικός επιστήμονας, ο Γκενάντι Βασιλένκο και οι πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντερ Ζαπορόζσκι και Σεργκέι Σκριπάλ, που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ρωσικού κέντρου Levada, η πλειοψηφία των Ρώσων πιστεύει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκεύασαν το σκάνδαλο κατασκοπείας για να υπονομεύσουν τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι συλλήψεις ενορχηστρώθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Δήλωσαν μάλιστα ότι οι συλλήψεις «είναι μία πρόκληση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που έχει στόχο να υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ».

Μόνο το ένα δέκατο όσων ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ συνέλαβαν πραγματικούς Ρώσους κατασκόπους, ενώ το 37% δήλωσε ότι του είναι δύσκολο να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 2 και 5 Ιουλίου και συμμετείχαν 1.600 Ρώσοι από 130 πόλεις.

Τέλος, το 12% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος θα ξεκινήσει, ενώ το 58% υποστηρίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ της χώρας τους και των ΗΠΑ θα παραμείνουν στενές.