Την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι από την εξουσία της Λιβύης ζητά εκ νέου το ΝΑΤΟ, μία ημέρα μετά τη διατύπωση ανάλογου αιτήματος από την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία συνεδρίασε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Εν τω μεταξύ, οι δυτικές αεροπορικές δυνάμεις συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, ενώ στην Ατζνταμπίγια σημειώνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Καντάφι.

Ads

«Υποστηρίζουμε τα αποτελέσματα της πρώτης συνόδου της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη που έγινε χθες στην Ντόχα και επικυρώνουμε με έμφαση την έκκληση της συνόδου προς τον Καντάφι να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία καθώς και την προτροπή της για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρουν οι υπουργοί Εξωτερικών στο κείμενο που υιοθετήθηκε από τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι στην Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη συμμετέχουν 20 χώρες και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, αεροσκάφη των δυτικών πετούν σήμερα στον ουρανό της Τρίπολης εξαπολύοντας επιθέσεις, ενώ τα αντιαεροπορικά του Καντάφι επιχειρούν να αμυνθούν. Σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters, υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις, ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει ότι ακούστηκε μία ισχυρή έκρηξη στον τομέα της κατοικίας του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στο Μπαμπ αλ Αζιζίγια. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, μετέδωσε εικόνες μετά τους βομβαρδισμούς, δείχνοντας τον Μουάμαρ Καντάφι να οδηγεί στην Τρίπολη ένα ανοικτό σπορ αυτοκίνητο. Ο Καντάφι χαιρετούσε τους περαστικούς και ύψωνε τη γροθιά του. Στο κάτω τμήμα της οθόνης αναγράφονταν ότι η βόλτα του λίβυου ηγέτη την Τρίπολη γινόταν λίγο μετά τον βομβαρδισμό της από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους της Τρίπολης διαδηλώνοντας κατά των ΝΑΤΟϊκών.

Ads

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, ο οποίος εξέφρασε σήμερα από το Βερολίνο τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τους αμάχους στη Λιβύη για «όσο καιρό είναι απαραίτητο», σημείωσε ότι η διεθνής συμμαχία χρειάζεται επιπλέον αεροσκάφη για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι συνεπείς στο ραντεβού για την παροχή των μέσων αυτών» που ζήτησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, σημείωσε ο Ράσμουσεν.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους αμάχους και όχι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα», δήλωσε ο Ράσμουσεν,
υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει 2.000 αποστολές από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων στις 31 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε σήμερα ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα παύει πλέον να υπόκειται στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε λίβυους αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι ο Κούσα, ένας από τους στενούς συνεργάτες εδώ και χρόνια του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αυτομόλησε στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.

Στην Ατζνταμπίγια, στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, πληροφορίες αναφέρουν πως σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Καντάφι. Όπως μεταδίδουν ξένα μέσα οι δυνάμεις του Καντάφι έριχναν οβίδες και οι εξεγερμένοι απαντούσαν με ρουκέτες.

Οι μάχες μαίνονται εδώ και ημέρες στην Ατζνταμπίγια ένα κομβικό σημείο 160 χιλιόμετρα νοτίως της Βεγγάζης, έδρα των εξεγερμένων. Οι εξεγερμένοι ξαναπήραν τον έλεγχο της πόλης τη Δευτέρα μετά από σφοδρές μάχες όλο το Σαββατοκύριακο που προκάλεσαν το θάνατο 35 μελών των δυνάμεων που είναι πιστές στον Καντάφι, σύμφωνα με πηγές των εξεγερμένων.