Ads

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η χώρα από το 1992 συγκλονίζουν τη Βραζιλία. Οι υπέρογκες δαπάνες για την οργάνωση του Μουντιάλ 2014 και τις αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς έβγαλαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως πρόκειται για πολιτική δυσαρέσκεια που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο στη χώρα και κυρίως στους νέους. Επεισόδια σημειώθηκαν στο Ρίο, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση.

 
Στη διαδήλωση του Ρίο συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν βίαιη τροπή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεκάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά του κοινοβουλίου της πολιτείας του Ρίο. Ειδικές δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας διέλυσαν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ και προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων.

Ads

 

Οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο κτίριο του τοπικού κοινοβουλίου και προσπάθησαν να εισβάλουν σε αυτό από τα παράθυρα. Νωρίτερα είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητα, κάδους απορριμμάτων και είχαν σπάσει γυάλινες προθήκες τραπεζών.
 
Οι χθεσινές διαδηλώσεις στη Βραζιλία ήταν οι  μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η χώρα μετά το 1992, όταν ξέσπασε κύμα λαϊκής οργής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του δίκης στη Γερουσία.
 
Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητα νέοι, κατέβηκαν στους δρόμους. «Πρόκειται για νέους κυρίως που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του στα πολιτικά κόμματα» δήλωναν οι πολιτικοί αναλυτές στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo.
 
Στην Μπραζίλια, περίπου πέντε χιλιάδες διαδηλωτές οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή των υπουργείων. Διακόσιοι από αυτούς κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κοινοβουλίου όπου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

image

image
 
«Ήρθαμε στο σπίτι του λαού. Είναι το πρώτο βήμα για να δείξουμε ότι δεν είμαστε νεκροί. Νόμιζαν ότι θα σταματούσαμε για να δούμε ποδόσφαιρο, αλλά η Βραζιλία δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο», δήλωσε ένας 24χρονος φοιτητής καθισμένος πάνω στη στέγη του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στους αγώνες του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών που άρχισε το Σάββατο και θεωρείται «πρόβα τζενεράλε» του Μουντιάλ 2014.
 
Στο Σάο Παολο 65.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο τοπικό κοινοβούλιο. Ακολούθησε επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για να τους αποτρέψει.
 
«Δεν θα επιτρέψουμε στις διαδηλώσεις να επηρεάσουν τις εκδηλώσεις που έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε», είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Αθλητισμού Αλντο Ρεμπέλο. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έσπευσε αργότερα να δηλώσει ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμες και συνάδουν με τη δημοκρατία».

image

image

 
Το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εκδηλώνεται τη στιγμή που η Βραζιλία, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνά μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κάμψης και αύξησης του πληθωρισμού, και κυρίως των τιμών των ειδών διατροφής.
 
Η δημοφιλία της κυβέρνησης έπεσε κατά οκτώ μονάδες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ντίλμα Ρουσέφ στην προεδρία το 2011.

image
 
Το πρώτο κύμα διαμαρτυρίας ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μετά την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διογκώθηκε μετά την βίαιη καταστολή των πρώτων διαδηλώσεων.

image

image