Το μέγιστο «ύψος ανευθυνότητας» θα αγγίξει η γνωστή ιστοσελίδα Wikileaks αν προβεί σε νέες αποκαλύψεις ντοκουμέντων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, προειδοποίησε το Πεντάγωνο. Οι ‘μετασεισμοί’ εξακολουθούν από τη μεγαλύτερη διαρροή ντοκουμέντων πολέμου, με τον γερουσιαστή Mike Rogers να φτάνει μέχρι το σημείο να ζητήσει την επιβολή θανατικής ποινής για το άτομο που έδωσε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα.

Ads

Το Wikileaks σκοπεύει να δημοσιοποιήσει περίπου 15.000 στρατιωτικά έγγραφα, χωρίς να έχει αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία που θα το κάνει. Ο εκπρόσωπος του πενταγώνου, Geoff Morrell, επανέλαβε εχθές ότι η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί να σβηστούν τα αρχεία από το διαδίκτυο και όσα στοιχεία βρίσκονται στην κατοχή των διαχειριστών του site να επιστραφούν άμεσα στην κυβέρνηση. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς όσα λέει το Wikileaks, αλλά η στάση μας απέναντι στο γεγονός αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτή από όλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Τον προηγούμενο μήνα, το Wikileaks δημοσίευσε περισσότερα από 70.000 αρχεία σχετικά με την πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν, τη στιγμή που η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου στον εννιάχρονο πόλεμο βρισκόταν στην καμπή της.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η διαρροή- η μεγαλύτερη στην ιστορία του αμερικανικού στρατού – βάζει σε κίνδυνο τόσο τα στρατεύματα όσο και τους Αφγανούς πληροφοριοδότες.

Ads

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks, επιμένει στην ανάρτηση των τελευταίων αμερικανικών στρατιωτικών αρχείων που κατέχει.

Οι αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις του Wikileaks είναι ποικίλες. Η δήλωση του γερουσιαστή Mike Rogers, όμως, είναι μάλλον μοναδική, αφού υποστήριξε ότι ο διαρροέας των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων πρέπει να εκτελεσθεί με θανατική ποινή.

To Wikileaks που προχώρησε στη δημοσιοποίηση των πληροφοριών δεν έχει αποκαλύψει τις πηγές του αλλά όλες οι υποψίες κινούνται προς τον Bradley Manning, αναλυτή πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, ο οποίος φυλακίστηκε πρόσφατα με την κατηγορία διαρροής βίντεο-ντοκουμέντου που κατέγραφε την πολύνεκρη επίθεση ενός ελικόπτερου Απάτσι στην ιρακινή πρωτεύουσα.