Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες έχει αφήσει ήδη το στίγμα του στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Εκτός από τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, έχει χαρακτηριστεί ήδη από τις προσπάθειές του για τη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής και πλουραλιστικής δημοκρατίας στην οποία όλοι έχουν ίσα δικαιώματα. Κάνοντας την αρχή με τους ιθαγενείς, οι νέες του προσπάθειες προσανατολίστηκαν στο να βγάλει τις γυναίκες από το περιθώριο.

Ads

Για πάρα πολλά χρόνια η παρουσία των γυναικών στην πολιτική ζωή της χώρας ήταν ανύπαρκτη. Το δικαίωμα στη μόρφωση, οι ευκαιρίες για δουλειά αλλά και τα πολιτικά δικαιώματα ήταν άγνωστες για τις Βολιβιανές. «Θυμάμαι πως η μητέρα και η γιαγιά μου δεν ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν και ο λόγος δεν ήταν επειδή δεν θέλησαν να μάθουν» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνη Nilda Copa.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι σήμερα, καθώς ο Έβο Μοράλες άλλαξε ριζικά την κατάσταση. Σήμερα, οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Μετά τον ανασχηματισμό του προηγούμενου μήνα, στο προεδρικό γραφείο συμμετέχουν δέκα άντρες και δέκα γυναίκες, εκ των οποίων οι τρεις ιθαγενείς. Επίσης οι γυναίκες αποτελούν το 30% της Βουλής.

Μάλιστα πολλές από αυτές έχουν αναλάβει πλέον και υπουργικά καθήκοντα όπως η κ. Copa, η ιθαγενής επαναστάτρια Bartolina Sisa και ένα από τα είδωλα της ανεξαρτησίας η Juana Azurduy. «Υπήρχε μεγάλη προκατάληψη και ρατσισμός. Ακόμα υπάρχει λίγο αλλά τώρα τα πράγματα αλλάζουν χάρη στον αδερφό Μοράλες», δηλώνει όλο νόημα η νέα υπουργός δικαιοσύνης της Βολιβίας.

Ads

Για τον Βολιβιανό πρόεδρο, η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων ήταν ένας μεγάλος στόχος που είχε θέσει από την αρχή της εκλογής του στο ανώτατο αξίωμα: «Ένα από τα όνειρά μου έχει πραγματοποιηθεί. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν τις μισές θέσεις. Αυτή η κίνηση δηλώνει σεβασμό στη μητέρα μου, την αδελφή μου και την κόρη μου».

Παρά το γεγονός πως υπάρχει ακόμα μεγάλο χάσμα και χρειάζονται να γίνουν τεράστια βήματα προς τα εμπρός, ο Έβο Μοράλες έχει θέσει τα θεμέλια που θα επιφέρουν στις γυναίκες ίσα δικαιώματα με τους άντρες της Βολιβίας.

Πηγή: ΒΒC