Τα καταγεγραμμένα περιστατικά αντισημιτικής βίας ανήλθαν σε 686 το 2012, έναντι των  526 του 2011, ενώ υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ενίσχυσης της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκές χώρες και της έξαρσης της αντισημιτικής βίας, σύμφωνα με έρευνα  του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. 

Ads

Ανάμεσα στις χώρες της  Ευρώπης, όπου παρατηρήθηκε αυτός ο συσχετισμός βρίσκεται και η Ελλάδα, με τους ερευνητές να εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Η οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει την Ευρώπη αποτελεί πηγή ενίσχυσης κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, το εθνικιστικό κόμμα Τζόμπικ στην Ουγγαρία και η παράταξη Σβόμποντα στην Ουκρανία, συμπεραίνεται στην έκθεση που συνέταξε το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο, μία οργάνωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί της εβραϊκές κοινότητες ανά τη Γηραιά Ήπειρο, όπως αναφέρεται στο skai.gr.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σχετίζονται άμεσα με τον αυξημένο αριθμό αντισημιτικών επιθέσεων καθώς και επιθέσεων σε βάρος μειονοτήτων και μεταναστών.

Ads

Οι επιθέσεις κυμαίνονται από περιστατικά σωματικής βίας μέχρι βανδαλισμό συναγωγών ή εβραϊκών νεκροταφείων. Σημειώνεται ότι τα περιστατικά αντισημιτικής βίας είχαν μειωθεί κατά το 2011 και το 2010.