Σειρά μέτρων για τον “κοινό βηματισμό” της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη αποφάσισαν η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Ύστερα από συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να προτείνουν τη δημιουργία Οικονομικού Συμβουλίου στην Ευρωζώνη θητείας 2,5 ετών, καθώς και την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Oι συγκεκριμένες προτάσεις τους θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ads

Όπως ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο ηγέτες, στο επίκεντρο της συζήτησής τους τέθηκε η αποφασιστική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη, ώστε να εδραιωθεί η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Οι δύο χώρες συμφώνησαν, συγκεκριμένα, να προτείνουν τη θέσπιση ενός Οικονομικού Συμβουλίου στην Ευρωζώνη με θητεία 2,5 ετών και πρόεδρο τον Χέρμαν βαν Ρομπάι. Το συμβούλιο θα συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών της ζώνης του ευρώ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας απέκλεισαν την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τονίζοντας ότι το Ταμείο διαθέτει επαρκή κεφάλαια και η αύξηση των κεφαλαίων του θα τροφοδοτούσε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Πάντως, το ταμείο στήριξης θα πρέπει να συνδράμει στην ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών, όπως επισήμανε η κ. Μέρκελ, εκτιμώντας επίσης ότι η Κομισιόν θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο δυναμικά σε κράτη που εμφανίζουν αδυναμίες. Έφερε μάλιστα, το παράδειγμα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες -όπως δήλωσε- δεν έχουν κάνει χρήση κονδυλίων και πρέπει να βοηθηθούν ώστε αυτά να απορροφηθούν.

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί αναφέρθηκαν και στην ανάγκη για τη συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στις χώρες της Ευρωζώνης. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, απηύθυναν έκκληση στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη συνταγματική κατοχύρωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το καλοκαίρι του 2012.

Ads

“Θέλουμε να υπογραμμίσουμε την απόλυτη δέσμευση μας να υπερασπιστούμε το ευρώ”, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. Την πρόταση αυτή υπερθεμάτισε η κα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα χρειαστεί να δεσμευθούν ότι θα λάβουν σοβαρά τις αποφάσεις που θα κατατεθούν.

Αναφορικά με το ευρωομόλογο, η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι το μέτρο αυτό δεν θα βοηθούσε στην παρούσα συγκυρία. Ο κ. Σαρκοζί, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι θα έθετε σε κίνδυνο τα κράτη με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση και σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει την κατάληξη της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πάντως, οι δύο ηγέτες έκαναν σαφές ότι δεν το απορρίπτουν. «Δεν λέμε ότι δεν θα το συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος Μέρκελ.

Οι δύο χώρες, τέλος, συμφώνησαν στη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Μάλιστα, με αφορμή την 50η επέτειο υπογραφής της Συνθήκης των Ηλυσίων, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν και σε σειρά μέτρων για την κοινή φορολόγηση των επιχειρήσεών τους.

Δηλώσεις κύκλων από πλευράς Ευάγγελου Βενιζέλου

Σε σχέση με τις προτάσεις Μέρκελ και Σαρκοζί, κύκλοι προσκείμενοι στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, σχολίασαν πως «η θετική όψη του μηνύματος» που έστειλαν οι ηγέτες των δύο χωρών, είναι «πρώτον, η εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την Ευρωζώνη». Όπως τονίστηκε «Μπορεί η συζήτηση για το ευρωομόλογο να μην έχει ωριμάσει, αλλά ο νέος ρόλος του EFSF είναι κάτι πολύ σημαντικό, πρακτικό και συγκεκριμένο».

Δεύτερον, όπως ανέφεραν πρόσωπα από τους ίδιους κύκλους, θετικά κρίνεται «η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν αρκεί να υπάρχει σε ευρωπαϊκό, αλλά απαιτείται να υπάρξει και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί που αναφέρονται σε λαούς και πραγματικούς ανθρώπους πρέπει αναμφίβολα να έχουν την ευθύνη των εξελίξεων». Επίσης επισημάνθηκε «η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας».

Αλλωστε, όπως δήλωσαν, «όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».

Τέλος, εκφράστηκε η ελπίδα ότι «οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με τους ενιαίους κανόνες φορολογίας των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα λειτουργήσουν θετικά, ώστε με την πρώτη ρύθμιση να αποφεύγονται φαινόμενα φορολογικού dumping στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και με τη δεύτερη ρύθμιση να υπάρξουν επαρκείς ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν εν δυνάμει να στηρίξουν την δημοσιονομική προσαρμογή προς όφελος του κοινού νομίσματος και άρα όλων των χωρών-μελών».

ΣΥΝ: «Εκείνο που χρειάζεται είναι η συνολική αλλαγή πορείας της ευρωζώνης».

Από την πλευρά της η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ Ρένα Δούρου δήλωσε πως «Με την εμμονή τους να απορρίπτουν την έκδοση ευρωομολόγου, το οποίο ούτως ή άλλως δεν συνιστά από μόνο του πανάκεια οι δύο ηγέτες δεν δίνουν ελπίδα διεξόδου από την κρίση στις κοινωνίες: στρώνουν το χαλί για νέα ”πάρτι” των κερδοσκόπων και των αγορών».

Ακόμη επισήμανε ότι «Μέρκελ και Σαρκοζί, με στραμμένη την προσοχή τους στη μικροπολιτική των χωρών τους, απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι παραμένουν με τη θέλησή τους, εγκλωβισμένοι στη χρεοκοπημένη πολιτική της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, αιχμάλωτοι των αγορών, δηλώνοντας ότι εμμένουν στη λάθος, όπως έχει εμπράκτως αποδειχθεί, πολιτική του Συμφώνου του Ευρώ, όπως συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο».

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Δούρου, «εκείνο που χρειάζεται είναι η συνολική αλλαγή πορείας της ευρωζώνης, με νέο ρόλο και αποστολή της ΕΚΤ, που πρέπει να απορροφήσει επειγόντως μέρος των εθνικών χρεών και να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες που θα παράξουν απασχόληση, με δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, και άλλα μέτρα που ο Συνασπισμός και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προτείνουν εδώ και καιρό. Εις ώτα μη ακουόντων. Δυστυχώς».