Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της προσφυγής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) κατά της Ελλάδος για την παρεμπόδιση -όπως ισχυρίζεται η σκοπιανή πλευρά- της ένταξής της στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008.

Ads

Η υπόθεση μπορεί να είναι δικαστική, αλλά οι επιπτώσεις της στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την Αθήνα, σε περίπτωση αρνητικής έκβασης, εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι. Η ελληνική πλευρά βέβαια εκτιμά ότι έχει προετοιμαστεί πολύ καλά και πως διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα.

Στις 13 Νοεμβρίου 2008, η κυβέρνηση της πΓΔΜ κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ελλάδος επικαλούμενη την παραβίαση του Αρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπεγράφη από τα δύο κράτη το 1995. Το εν λόγω άρθρο αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα συμφωνεί να μην προβάλλει αντιρρήσεις στην αίτηση ή στη συμμετοχή των Σκοπίων σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους η ίδια είναι μέλος, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Αυτό για το οποίο η πλευρά της πΓΔΜ ουσιαστικά κατηγορεί την Αθήνα
είναι ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή άσκησε βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει ότι η απόφαση του Βουκουρεστίου ήταν ομόφωνη και αυτό αποδεικνύεται από σειρά δηλώσεων νατοϊκών και άλλων αξιωματούχων. Αντίθετα, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι επικαλείται πολλές δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων που αναφέρονται σε βέτο.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν
στο Δικαστήριο ο πρέσβης Γ. Σαββαϊδης και η Μαρία Τελαλιάν, που εργάζεται στην Ειδική Νομική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελλάδα θα έχει επίσης τη συνδρομή γνωστών προσωπικοτήτων του Διεθνούς Δικαίου, όπως, μεταξύ άλλων, ο Μάικλ Ρίσμαν, καθηγητής του πανεπιστημίου Yale και ο Τζέιμς Κρόφορντ, καθηγητής του Cambridge.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου,
αλλά η οριστική απόφαση τοποθετείται εντός του προσεχούς φθινοπώρου. Tο Δικαστήριο απαρτίζεται από 15 τακτικά μέλη που έχουν εκλεγεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές ομάδες και συμπληρώνονται από δύο ad hoc δικαστές που ορίζονται από τα κράτη – διαδίκους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει για τη συγκεκριμένη περίπτωση τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκό Εμμανουήλ Ρούκουνα.