Ξεκίνησε από σήμερα τις συζητήσεις για το πακέτο στήριξης με το κλιμάκιο της τρόικας (ΔΝΤ-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Κομισιόν) η ιρλανδική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας εκτίμησε, χτες, ότι το εν λόγω πακέτο θα ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και πως «η Ιρλανδία είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει στην αποδοχή αυτού του δανείου». Οι συζητήσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης με την τρόικα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Ads

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Κάρολιν Άτκινσον, οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στη δέσμη μέτρων που χρειάζεται για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου και τη σταθερότητά του. Ωστόσο, το ΔΝΤ θα καταθέσει και τις απόψεις του για τον προϋπολογισμό της Ιρλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας για το ύψος του δανείου, τις χαρακτήρισε πρόωρες, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι με την ένταξη στον μηχανισμό η Ιρλανδία θα απολέσει την εθνική της κυριαρχία.

Ωστόσο, ο πρόεδρός του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», από όπου θα αντληθεί το ποσό, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη «Le Monde», δήλωσε ότι «η ιρλανδική κυβέρνηση είναι λογικό να είναι επιφυλακτική στο να ζητήσει τη βοήθεια, καθώς όταν δημιουργήθηκε το FESF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), συμφωνήθηκε να ενεργοποιείται μόνον με αποτρεπτικό κόστος και με αντάλλαγμα δραστικούς όρους». «Δεν είναι λοιπόν εύκολο για τις κυβερνήσεις να αποδεχθούν ότι ο έλεγχος της πολιτικής τους διαφεύγει και πως (η πολιτική τους) ελέγχεται εν μέρει από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον (έδρα του ΔΝΤ)», τονίζει

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο Ρέγκλινγκ, μετά τις συζητήσεις της Ιρλανδίας με την τρόικα, αν το Δουβλίνο υποβάλλει επισήμως σχετικό αίτημα, τότε ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί «στη βάση μιας εντολής που θα δοθεί ομόφωνα από το Eurogroupe». «Θα χρειαστούμε τότε πέντε με οκτώ ημέρες για να συγκεντρώσουμε τα κεφάλαια», διευκρίνισε ο πρόεδρος του FESF, προσθέτοντας ότι «το ποσό, υπό τη μορφή δανείων μέσης διάρκειας πέντε ετών, θα αποδεσμεύεται σε δόσεις, στο πλαίσιο ενός προγράμματος δύο ως τριών ετών».

Όπως αναφέρουν αναλυτές από οίκους όπως η Citigroup και η Nomura Internationa, μία πιθανή δανειοδότηση της Ιρλανδίας θα δώσει βραχυπρόθεσμη ηρεμία, καθώς στη συνέχεια η προσοχή των αγορών θα στραφεί στην Πορτογαλία. Ωστόσο ο Ρέγκλινγκ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Πορτογαλία.

«Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι αρκετά διαφορετική από τις άλλες χώρες, στην Ιρλανδία το πρόβλημα ήταν το τραπεζικό σύστημα. Βρισκόμαστε τώρα σε ένα σημείο όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις […] θα πρέπει να αποφασίσει [η Ιρλανδία] εάν θα ζητήσει βοήθεια ή όχι, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νομισματική ένωση θα επιβιώσει. Στο τέλος της ημέρας, θα βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία [για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συνεδρίου και τη Συνόδου της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη.