Αμετανόητος δείχνει ο Ντόναλντ Ράμσφελντ για τους χειρισμούς του στον πόλεμο του Ιράκ, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αυτοβιογραφία του που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, ο Αμερικανός πολιτικός αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο πόλεμος στο Ιράκ «έβγαλε τα λεφτά του».

Ads

«Αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν παρέμενε στην εξουσία, η Μέση Ανατολή θα ήταν πιο επικίνδυνη απ’ ότι είναι σήμερα», εκτιμά ο Ράμσφελντ στο βιβλίο του, με τίτλο «Γνωστά και Άγνωστα», το οποίο αποτελεί την πρώτη μορφή «εξομολόγησης» του πρώην αξιωματούχου, από το 2006, όταν και απομακρύνθηκε από το πόστο του, λόγω της αρνητικής έκβασης του πολέμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, που αποκαλύπτει μέρος του περιεχομένου του εν λόγω βιβλίου, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ επιρρίπτει τις ευθύνες για την αποτυχία της νατοϊκής εκστρατείας, στην προ του πολέμου λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης.

Παράλληλα, αναφέρει πως η λάθος εκτίμηση έγκειται εν μέρει στην σύγκρουση απόψεων μεταξύ του Πενταγώνου και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ αφήνει αιχμές για τις πολιτικές ικανότητες του πρώην προέδρου Μπους. Συγκεκριμένα, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Τζωρτζ Μπους διακρίνεται για ασυναρτησία στη λήψη των αποφάσεων και αλλαγές πολιτικής, και φέρει ευθύνη για την αδυναμία του να επιλύσει τις διαφωνίες ανάμεσα στους κορυφαίους συμβούλους του.

Ads

«Ο Μπους δεν έκανε πάντοτε και ίσως να μην επέμενε [σε] μια έγκαιρη εξέταση των επιλογών του πριν καταλήξει στην απόφαση, ούτε λάμβανε αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του», γράφει χαρακτηριστικά ο Ράμσφελντ.

Τέλος, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ εμφανίζεται μετανιωμένος για την απόφαση του να μην παραιτηθεί τον Μάιο του 2004, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της φυλακής του Άμπου Γράιμπ, παραδεχόμενος πως «κοιτάζοντας πίσω, βλέπω ότι υπάρχουν πράγματα που η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά και καλύτερα σε ό,τι αφορά τις φυλακίσεις μετά τον πόλεμο».