Για τρίτη φορά αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Το δεξιό κόμμα του Γκρούεφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 39,36% στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Ads

Αύξηση ποσοστού σημείωσε η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και της Ράντμιλα Σεκερίνσκα που συγκέντρωσαν το 33,03% έναντι του 22% που είχαν αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές.

Ο Γκρούεφσκι δήλωσε οτι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη νίκη σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης και «εμποδίων από την Ελλάδα αναφορικά με την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Η νέα Βουλή θα έχει 120 βουλευτές συν τρείς που θα εκλεγούν απο ομογενείς σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις το VMRO-DPMNE θα εκλέξει συνολικά 53 με 55 έδρες και το SDSM 43 έδρες.

Ads

Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είναι το πιθανότερο να μην έχουν μικρότερα σλαβομακεδονικά κόμματα που συμμετείχαν αυτόνομα στις εκλογές καθώς συγκέντρωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά. Στην κυβέρνηση της χώρας πάντα συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα για να διατηρηθεί η διεθνοτική ισορροπία της χώρας.