Ads

Συνετρίβη το αεροσκάφος του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι, καθώς πλησίαζε στο αεροδρόμιο Σμόλενσκ στη δυτική Ρωσία. Νεκροί είναι οι 97 επιβαίνοντες στο πολωνικό προεδρικό αεροσκάφος τύπου Tupolev TU – 154, μεταξύ των οποίων ο Πολωνός πρόεδρος και η σύζυγός του.

Μεταξύ των ονομάτων των επιβατών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε από την πολωνική κυβέρνηση, βρίσκονται αυτά του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Φραντσίσκεκ Γκαγκορ, του επικεφαλής των επιχειρησιακών δυνάμεων της Πολωνίας στρατηγού Μπρόνισλαβ Κβιατκόφκι, καθώς και του αρχηγού του στρατού και του αρχηγού της αεροπορίας. Πένθος μιας εβδομάδας κηρύχθηκε στην Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε τη Δευτέρα ως ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία.

«Το αεροσκάφος κατέπεσε σε απόσταση 300 μέτρων από τον διάδρομο προσγείωσης. Σε αυτό επέβαιναν 97 άτομα, μεταξύ τους οκτώ μέλη του πληρώματος. Όλοι είναι νεκροί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου.

Ads

Οι αρχές εντόπισαν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. «Οι καταγραφείς καθώς και παράμετροι της πτήσης του αεροσκάφους και ηχητικό υλικό βρέθηκαν στο σημείο της καταστροφής. Πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της καταστροφής, διενεργείται ήδη», διευκρίνισε Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα, η σορός του Κατσίνσκι βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής στη δυτική Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, που επικαλείται ανώτερη πηγή των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας. Οι σοροί των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στη Ρωσία, ανάμεσα τους και αυτή του Πολωνού προέδρου και της συζύγου του θα μεταφερθούν στη Μόσχα για να αναγνωριστούν, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, γι’ αυτό και προτάθηκε στον Πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, είτε στη Μόσχα. Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμολένσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ. Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη, απέχοντας περί τα 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

«Σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας διαπίστωσε ότι το πλήρωμα είχε αυξήσει την ταχύτητα καθόδου», δήλωσε ο Αλεξάντερ Αλιόσιν, ανώτατος αξιωματικός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. «Ο επικεφαλής της ομάδας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έδωσε εντολή στο πλήρωμα να θέσει το αεροσκάφος σε οριζόντια θέση και όταν το πλήρωμα δεν εφάρμοσε την εντολή αυτή, ο επικεφαλής έδωσε αρκετές φορές εντολές στο πλήρωμα να οδηγήσει το αεροσκάφος σε άλλο αεροδρόμιο. Παρά τις εντολές αυτές, το πλήρωμα συνέχισε την πορεία καθόδου. Δυστυχώς αυτή κατέληξε σε τραγωδία», επισήμανε.

Στην περιοχή έχει σπεύσει ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Σαϊγκού καθώς και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ. Στην περιοχή του δυστυχήματος μετέβη και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν θα επιθεωρήσει το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος και θα συναντηθεί εκεί με τον Πολωνό ομόλογό του.

Εξάλλου, για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης τυχόν τραυματιών και ανεύρεσης των αιτίων της καταστροφής ενημερώνεται ο πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο Πούτιν, ο οποίος είχε συναντηθεί στις 7 του μηνός με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ στο Κατίν. Και οι δύο υπέβαλαν τα συλλυπητήριά τους, ενώ παράλληλα υποσχέθηκαν μία ενδελεχή έρευνα για αυτή την τραγωδία και στενή συνεργασία με την πολωνική πλευρά.

Η πολωνική αντιπροσωπεία επρόκειτο να πραγματοποιήσει τιμητική επίσκεψη στο μνημείο των θυμάτων της τραγωδία του Κατίν, όπου με εντολή του Ι.Στάλιν σφαγιάσθηκαν περίπου 4.000 Πολωνοί στρατιωτικοί.

Σήμερα, στη Βαρσοβία θα πραγματοποιηθεί έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Προς το παρόν αυτομάτως ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι αντικαθιστά προσωρινά τον πρόεδρο», πρόσθεσε.

Τα συλληπητήρια του εξέφρασε πλήθος πολιτικών αρχηγών, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, εκ μέρους της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.