Νεκροί θεωρούνται οι 5.748 αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες του περασμένου μήνα στη βόρεια Ινδία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Ads

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του κρατιδίου Ουταρακάντ Βιτζάι Μπαχουγκούνα, όποιος δεν έχει εντοπιστεί ακόμη θα χαρακτηρίζεται νεκρός, ώστε να ξεκινήσει η κυβέρνηση να δίνει τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.
 
«Θα εκδώσουμε τη λίστα (με τα ονόματα των αγνοουμένων) αργότερα σήμερα», επισήμανε ο ίδιος στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Ντεχραντούν.
 
Η κυβέρνηση θα καταβάλει 500.000 ρουπίες (8.325 δολάρια) για το κάθε θύμα, πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι μουσώνες στα μέσα Ιουνίου έπληξαν χιλιάδες πιστούς που επισκέπτονταν ινδουιστικούς ναούς στην περιοχή των Ιμαλαϊων, τουρίστες και ντόπιους κατοίκους.
 
Ο αρχικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων ανερχόταν σε περίπου 900. Ο Πιγιούς Ραουτέλα, διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών του κρατιδίου, είπε ότι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστός.
 
Σχεδόν 109.000 άνθρωποι διασώθηκαν χάρις στις χερσαίες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις από αέρος του στρατού. Από τις πρώτες βροχοπτώσεις εξαιτίας των μουσώνων πλημμύρισαν 4.200 χωριά και θεωρείται ότι ήταν οι σφοδρότερες που έπληξαν την περιοχή τα τελευταία 88 χρόνια.