Το θάνατο 20 ανθρώπων προκάλεσε έκρηξη αερίου μέσα σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας, ενώ άλλοι 17 ανθρακωρύχοι παραμένουν παγιδευμένοι.

Ads

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Τη στιγμή της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε στις 06:00 π.μ. τοπική ώρα στο ορυχείο βρίσκονταν 276 εργάτες, εκ των οποίων οι 239 κατάφεραν να βγουν, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία εργατικής ασφάλειας. Το ορυχείο βρίσκεται στην κοινότητα Γιουζού και αποτελεί συνιδιοκτησία της κρατικής China Power Investment Corp. και μίας άλλης εταιρείας, διευκρινίζει το κινεζικό πρακτορείο.

Τα κινεζικά ορυχεία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα στον κόσμο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον περασμένο χρόνο μόνο σκοτώθηκαν 2.631 άτομα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Ανεξάρτητοι οργανισμοί, ωστόσο, κάνουν λόγο για υψηλότερο αριθμό, καθώς πολλά δυστυχήματα αποσιωπούνται προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο των ορυχείων.

Το υψηλό επίπεδο θνησιμότητας στα κινέζικα ορυχεία αποδίδεται στην ανεπάρκεια και τη διαφθορά του τομέα στη χώρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυβερνητικών Μέσων στη χώρα, η Κίνα πρέπει να πάρει παράδειγμα από την καλύτερη εκπαίδευση και ασφάλεια του συστήματος των Χιλιανών μεταλλωρύχων. Πολλοί Κινέζοι ανθρακωρύχοι είναι μη εκπαιδευμένοι μετανάστες και ακόμη και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας αγνοούνται.

Ads

Μόλις χθες, Παρασκευή, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει δεκαήμερη εκστρατεία επιθεωρήσεων στα ορυχεία της χώρας προκειμένου να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας.

Το ατύχημα πραγματοποιείται λίγες μόλις λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό των Χιλιανών μεταλλωρύχων που παρέμειναν περισσότερο από 2 μήνες κάτω από το έδαφος. Όλοι οι Χιλιανοί μεταλλωρύχοι εγκατέλειψαν την Παρασκευή το νοσοκομείο του Κοπιάπο (βόρεια), αλλά δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο ίδρυμα για ελαφρά νοσηλεία, ανακοίνωσε περιφερειακός αξιωματούχος υγείας.

Διαβάστε επίσης:

*Ουδέν νεώτερον από τους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους στον Ισημερινό

*ΟΗΕ: Τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία των Βαλκανίων απειλούν το περιβάλλον