Νεκρός φέρεται αν είναι ο νεότερος γιος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι καθώς και τρία εγγόνια του από επίθεση των δυνάμεων αέρος του ΝΑΤΟ χθες το βράδυ κατά της οικίας Καντάφι στην Τρίπολη. Το στρατηγείο του ΝΑΤΟ δεν επιβεβαιώνει την επίθεση κατά της οικίας και κάνει λόγο για πλήγμα κατά επιχειρησιακού κέντρου του καθεστώτος. Την αποχώρηση του προσωπικού του ΟΗΕ από την Τρίπολη, λόγω της τεταμένης κατάστασης, προανήγγειλε η εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για το συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων Στέφανι Μπάνκερ, μετά και από φθορές τις οποίες προκάλεσε συγκεντρωμένο πλήθος στο κτίριο του Οργανισμού.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του καθεστώτος, το βράδυ του Σαββάτου ο συνταγματάρχης Καντάφι και η σύζυγός του βρισκόταν στο σπίτι με τον 29χρονο γιο του Σαίφ Αλ-Αράμπ, όταν το οίκημα επλήγη από πύραυλο πολεμικού αεροσκάφους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). «Ο ίδιος ο ηγέτης είναι υγιής, δεν τραυματίστηκε» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραίμ, συμπληρώνοντας πως χωρίς τραυματισμούς διασώθηκε και η σύζυγός του, όχι όμως και άλλοι παρευρισκόμενοι μέσα στο σπίτι.

«Πρόκειται για άμεση ευθεία επιχείρηση δολοφονίας του ηγέτη αυτής της χώρας. Αυτό δεν επιτρέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν επιτρέπεται από οποιοδήποτε ηθικό κώδικα ή αρχή. Αυτό που ισχύει τώρα είναι ο νόμος της ζούγκλας. Θεωρούμε πως πλέον είναι σαφές σε όλους πως αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των αμάχων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο 29χρονος Σαίφ Αλ-Αράμπ ήταν πολίτης και όχι μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων και σπούδαζε στη Γερμανία. Λίβυοι αξιωματούχοι οδήγησαν τους δημοσιογράφους στην αριστοκρατική συνοικία για να δουν το οίκημα το οποίο είχε βληθεί τουλάχιστον από τρεις πυραύλους με αποτέλεσμα την κατάρρευση της οροφής. Μετά την είδηση του πλήγματος κατά της οικογένειας Καντάφι, στη Βεγγάζη ξέσπασαν πανηγυρισμοί.

Ads

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει το πλήγμα στο κέντρο της Τρίπολης. Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Λιβύη, ο Καναδός υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες ότι ένας από τους στόχους της επιδρομής ήταν ένα στρατηγείο των δυνάμεων του καθεστώτος στο κέντρο της Τρίπολης, αλλά διέψευσε ότι στοχοποιήθηκαν μέλη της οικογένειας Καντάφι.

«Το ΝΑΤΟ συνεχίζοντας την τακτική των χτυπημάτων ακριβείας κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, έπληξε με πυραύλους κέντρο διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού στη συνοικία Μπαμπ αλ-Αζίζιγι», ανέφερε ο διοικητής των Νατοϊκών επιχειρήσεων.

«Όλοι οι στόχοι των επιδρομών είναι διαπιστωμένα στρατιωτικοί, δεν χτυπάμε πολίτες» υποστήριξε ο Τ. Μπουσάρντ ο οποίος παραδέχθηκε ότι έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι. «Λυπούμαστε ειλικρινά για κάθε θύμα αυτής της σύγκρουσης» σημείωσε.

Η Βρετανία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ανακοίνωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Άλιστερ Μπερτ. Σχολίασε ωστόσο ότι συχνά τα στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου τοποθετούνται σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι. Η Ρωσία καταδίκασε χαρακτηριστικά τη «δυσανάλογη» χρήση βίας στη Λιβύη από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας αμφιβολίες κατά πόσο οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Συμμαχίας δεν είχαν στόχο το Λίβυο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

Στο μεταξύ, Το Λονδίνο αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης στη Βρετανία μετά από επιθέσεις τις οποίες δέχτηκαν η βρετανική πρεσβεία και άλλες διπλωματικές αποστολές ξένων χωρών και οργανισμών στην Τρίπολη. Είναι χαρακτηριστικό ότι -σύμφωνα με μαρτυρίες- η πρεσβεία της Ιταλίας έπιασε φωτιά.