Τουλάχιστον 16 ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν την Δευτέρα στο νότιο Αφγανιστάν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ (drones), μία από τις επιθέσεις που σπάνια γίνονται γνωστές και πραγματοποιήθηκαν από τα αεροσκάφη αυτά, ανακοίνωσε σήμερα η δύναμη του ΝΑΤΟ.

Ads

Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ναου Ζαντ της επαρχίας Χέλμαντ, προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών, όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είχαν εντοπίσει μια συγκέντρωση μαχητών ταλιμπάν που ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν επίθεση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ (ISAF).

Τα drones χρησιμοποιούνται συχνά στο Αφγανιστάν ιδιαίτερα από τα στρατεύματα των ΗΠΑ για αναγνώριση και λήψη βίντεο, αλλά μέχρι στιγμής πολύ λίγα για αεροπορικές επιδρομές που γίνονται περισσότερο από μαχητικά αεροσκάφη.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει κατά τα τελευταία δύο χρόνια τις αεροπορικές επιδρομές, μέσω των drones τους που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, στις ζώνες των φυλών του γειτονικού Πακιστάν, όπου πολύ τακτικά βάζουν στο στόχαστρό τους ανώτερα στελέχη της Αλ-Κάιντα και Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ή του Πακιστάν.

Ads