Με συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της κυρακάτικης εφημερίδας “Μπιλντ αμ Ζόνταγκ” ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ξεκαθαρίζει την αρνητική πρόθεση του Βερολίνου στην έκδοση ευρωομολόγου, ενώ παίρνει σαφείς αποστάσεις από την πρόταση Μέρκελ για οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Ads

“Αποκλείω να μπορέσουν να υπάρξουν ευρωομόλογα μ’ αυτή την κυβέρνηση”, τονίζει ο Ρέσλερ.
“Τα ευρωομόλογα είναι ένα κακό σινιάλο προς τις εθνικές οικονομίες που αποτυγχάνουν στους στόχους τους. Η κάλυψη των κινδύνων άλλων χωρών με τα ευρωομόλογα θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την άνοδο των γερμανικών επιτοκίων. Αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για την ανάπτυξη στη χώρα μας”, δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύτηκαν σήμερα.

Ο Ρέσλερ αποστασιοποιείται επίσης από την πρόταση για μια οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης που διατυπώθηκε την Τρίτη από την καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Παράλληλα ο υπουργός οικονομικών εμφανίστηκε αρνητικός στη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, όπως προτείνουν το Παρίσι και το Βερολίνο.

“Η οικονομική πολιτική της Γερμανίας θα ασκείται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας”, λέει ο Ρέσλερ, “για να βάλουμε ένα τέλος σε οποιαδήποτε παρεξήγηση”.

Ads

Ο Ρέσλερ είναι μέλος του FDP που αποτελεί το μικρότερος εταίρο των συντηρητικών κομμάτων CDU / CSU της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ στους κόλπους του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού. Στελέχη του συνασπισμού έχουν ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ επισημαίνουν ότι τον πρώτο λόγο για την οικονομία της χώρας έχει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέλος της CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση) της Μέρκελ, και όχι ο Ρέσλερ.