Το Σημείο Μηδέν (Ground Zero), όπου έγινε στις 11/9/2001 η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, ακόμη κενό, δεσπόζει στην Νέα Υόρκη ως ένα παγκόσμιο σύμβολο της «Ισλαμικής βίας». Από την άλλη, σε ένα μισοκατεστραμμένο κτίριο στο Lower Manhattan, δίπλα στο Ground Zero, τις πύλες του ανοίγει ένας νέος τόπος λατρείας, οι ιδρυτές του οποίου, ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στην επούλωση της πληγής που άνοιξε την 11η Σεπτεμβρίου.

Ads

Πρόκειται για την πρώην Βιοτεχνία παλτών Burlington που έχει μετατραπεί σε τέμενος και βρίσκεται μία γωνία παρακάτω από το Ground Zero. Οι μουσουλμάνοι που διατηρούν το τέμενος, άρχισαν να συναντιούνται στο κτίριο αυτό κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, του Μουσουλμανικού μήνα νηστείας. Λίγα χρόνια πριν θα ήταν αδιανόητο να δημιουργήσουν ένα πρόχειρο τέμενος, μία δρασκελιά μακριά από το Ground Zero. Ιδιαίτερα δε, σε ένα κτίριο που συνδέεται άμεσα με την 11η Σεπτεμβρίου καθώς το πρωινό εκείνο, εξάρτημα ενός εκ των δύο αεροπλάνων προσέκρουσε στην σκεπή και στους δύο ορόφους της βιοτεχνίας, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα διότι η βιοτεχνία δεν είχε ανοίξει ακόμη. Από τότε, το κτίριο έμεινε άδειο.

Οι ιδιοκτήτες του το πούλησαν σε αστεία τιμή στην Soho Properties-εταιρεία real estate-που ανήκει σε Μουσουλμάνους. Ένας από τους επενδυτές ήταν ο Imam Feisal, ο οποίος ήθελε να επεκτείνει την κοινότητα στο κέντρο για να προσφέρει την ευκαιρία να προσεύχονται σε αυτούς που δουλεύουν στην Financial District και έχουν χρόνο μόνο για ένα μικρό διάλειμμα φαγητού.

Όμως, αυτό μετατράπηκε σε ένα μεγαλύτερο όραμα. Ο Imam Feisal σχεδιάζει να μετατρέψει το κτίριο σε ένα πλήρες Ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο, που θα περιλαμβάνει τέμενος, ένα μουσείο και ένα δωμάτιο όπου θα γίνονται σεμινάρια για την συμφιλίωση των θρησκειών. «Ήταν σχεδόν προφανές ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να προκύψει από την 11η Σεπτεμβρίου, κατά κάποιον τρόπο, αυτό έχει το χέρι του θεού πάνω του, σαν ο θεός να ήθελε να συμμετέχει», λέει η γυναίκα του Imam Feisal, Daisy Khan. Ο ίδιος ο Imam Feisal, γεννημένος στην Αίγυπτο, είναι γνωστός για την μετριοπαθή του φωνή. Έχει δημόσια υποστηρίξει την ανοχή και την ανεξιθρησκία, έχει ασκήσει κριτική στο φανατισμό και την θρησκοληψία, και είναι αποδεκτός ακόμη και από τις εβραϊκές κοινότητες.

Ads

Όλα αυτά, συμβαίνουν σε μία πόλη που έχει την πιο αντιφατική μουσουλμανική κοινότητα στον κόσμο, μετά την Μέκκα. Ενώ σε άλλα μέρη του δυτικού κόσμου οι Μουσουλμάνοι παλεύουν ακόμη με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που επέφερε η 11η Σεπτεμβρίου, στην Νέα Υόρκη το αίσθημα του θυμού έσβησε σχετικά γρήγορα. Ίσως επειδή οι Νεοϋορκέζοι είναι εξοικειωμένοι με τους Μουσουλμάνους συμπατριώτες τους.

Το σχέδιο αυτό βρήκε την υποστήριξη της πόλης. «Εμείς, οι μουσουλμάνοι της Νέας Υόρκης, έχουμε την μεγαλύτερη υποχρέωση να ξαναχτίσουμε την Νέα Υόρκη», λέει η Fatima Shama διευθύντρια του Γραφείου Μεταναστευτικών Υποθέσεων.

Αν και ακόμη τίποτα δεν φανερώνει ότι μέσα στο κτίριο υπάρχει χώρος λατρείας, γεμίζει με νέους και γέρους πιστούς-Άραβες, Ασιάτες, Ινδούς, Αφροαμερικανούς, φτωχούς και πιο ευκαταστάστατους, αναδεικνύοντας την Νέα Υόρκη ως έναν τόπο «επούλωσης και θεραπείας».

Πηγή: Spiegel