H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις και τις πιέσεις από την υποβάθμιση των ΗΠΑ.

Ads

Το δεύτερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου, αξίας 600 δισ. δολαρίων, γνωστό ως δεύτερος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης, ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι μετά από δύο γύρους ποσοτικής χαλάρωσης κόστους 2,9 τρισ. δολαρίων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πλέον περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, την ίδια στιγμή που τα επιτόκια του δολαρίου είναι σχεδόν μηδενικά.

Στην πρώτη συνεδρία μετά απ την υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας, χθες, Δευτέρα, και ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε πιο πολύ απ το 5% της αξίας του (5,42%) δηλαδή συνολικώς 619 μονάδες. Ο δείκτης καθηλώθηκε στη λήξη της συνεδρίας στο επίπεδο των 10.825 μονάδων. Ο δείκτης μετοχών κυρίως προηγμένης τεχνολογίας Nasdaq παρουσίασε τελικά ακόμα υψηλότερες απώλειες. Η ποσοστιαία απώλεια του δείκτη ήταν 6,83% -172 μονάδες. Ο δείκτης καθηλώθηκε ελαφρά κάτω απ τις 2.360 μονάδες (2.359,54).

Από τον Οκτώβριο του 2010 και μετά, ο βιομηχανικός Dow Jones δεν είχε κλείσει συνεδρίαση κάτω απ το επίπεδο των 11.000 μονάδων, ανέφεραν χρηματιστηριακές πηγές στο Γαλλικό πρακτορείο.

Ads