Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ένας τραυματίσθηκε ύστερα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη Ράφα. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη.

Ads

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είχε στόχο δύο Παλαιστίνιους που κυκλοφορούσαν με μοτοσικλέτα. Ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του ενώ ο δεύτερος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπως ανακοίνωσαν παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ταξιαρχιών της Αλ-Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, οι δύο Παλαιστίνιοι ήταν μέλη της ριζοσπαστικής αυτής οργάνωσης και τη στιγμή που δέχθηκαν την επίθεση «πήγαιναν να προσευχηθούν».

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης μια δεύτερη επίθεση με στόχο σήραγγα που συνδέει το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και μέσω της οποίας διεξάγεται λαθρεμπόριο, ανακοίνωσαν υπεύθυνοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ads

Αυτές οι δύο επιδρομές πραγματοποιήθηκαν μερικές ώρες αφότου ένα βλήμα εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ, το οποίο δεν προκάλεσε θύματα ούτε ζημιές.

Χθες το Ισραήλ οδηγήθηκε ακόμη, στη σύλληψη 40 Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης κοντά στη Ναμπλούς, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία οικογένειας Εβραίων εποίκων, όπως ανέφεραν πηγή των δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες.

Έκκληση ΟΗΕ για την κατασκευή νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση οικισμών στη Δυτική Όχθη και να βάλει ένα τέλος σε κάθε μορφή βίας και υποκίνησής της.

Μιλώντας στην Ουρουγουάη σε Λατινοαμερικανική και Καραϊβική Σύνοδο του ΟΗΕ, για την υποστήριξη της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή ο Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι είναι μια «κρίσιμη στιγμή» για την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

“Ο χρόνος είναι πολύτιμος για την επίτευξη λύσης”, δήλωσε ο Μπαν, προσθέτοντας ότι “η κατοχή που ξεκίνησε το 1967 είναι ηθικά και πολιτικά μη βιώσιμη και πρέπει να σταματήσει. Οι Παλαιστίνιοι έχουν νόμιμο δικαίωμα στην εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους”.

Το Facebook έκλεισε σελίδα που καλούσε σε νέα ιντιφάντα

Το Facebook ανακοίνωσε ότι έκλεισε μια σελίδα που καλούσε τους Παλαιστίνιους σε νέα ιντιφάντα εναντίον του Ισραήλ, καθώς είχε «απευθείας αιτήματα για βία», παραβιάζοντας την πολιτική της ιστοσελίδας. Η σελίδα «Τρίτη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα» καλούσε τους Παλαιστίνιους να βγουν στους δρόμους στις 15 Μαΐου μετά τις προσευχές της Παρασκευής και να ξεκινήσουν επανάσταση.

Το Facebook προέβη στην απομάκρυνση της σελίδας ύστερα από αίτημα Ισραηλινών αξιωματούχων. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι στο Facebook θα έπρεπε να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους και τυπικά δεν αφαιρούμε περιεχόμενο που μιλά εναντίον χωρών, θρησκειών, πολιτικών προσώπων ή πεποιθήσεων», δήλωσε η Ντέμπι Φροστ, εκπρόσωπος του Facebook.

«Ωστόσο παρακολουθούμε σελίδες που μας αναφέρονται και όταν αναφέρονται σε άμεσες κλήσεις για βία ή εκφράσεις μίσους – όπως στην προκειμένη περίπτωση- πρέπει και θα συνεχίσουμε να τις κατεβάζουμε».