Την ίδια στιγμή που οι αποκρατικοποιήσεις στην καπιταλιστική Ευρώπη δίνουν και παίρνουν, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε πως πρόκειται να εθνικοποιήσει 11 πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου οι οποίες ανήκουν στην εταιρία Helmerich and Payne των ΗΠΑ.

Ads

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει εθνικοποιήσει πετρελαϊκά κοιτάσματα και εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 3 χρόνια, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον κρατικό έλεγχο στις βιομηχανίες-κλειδιά στη χώρα. Επικριτές του από την άλλη, υποστηρίζουν ότι οι εθνικοποιήσεις οφείλονται στη χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα και στην ύφεση που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Ραφαέλ Ραμίρες, ανακοίνωσε ότι οι πλατφόρμες, που παραμένουν ανενεργές επί μήνες εξ αιτίας διένεξης της Helmerich and Payne με την κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA όσον αφορά εκκρεμείς πληρωμές, θα εθνικοποιηθούν ώστε να επιστρέψουν στην παραγωγή. Τόνισε επίσης, ότι οι επιχειρήσεις που αρνούνται να θέτουν πλατφόρμες ή κοιτάσματα σε λειτουργία το πράττουν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση.