Αστυνόμοι φυγαδεύουν τον πρόεδρο της Ένωσης Φοιτητών

Ads

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες για ακόμα μία φορά στους δρόμους της Βρετανίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων και στις περικοπές στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον – Κλεγκ, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Οι πορείες στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο ήταν ειρηνικές, όμως στο Μάντσεστερ, όπου μαζί με τους φοιτητές βγήκαν στο δρόμο και τα εργατικά συνδικάτα της πόλης, έπειτα από μικροσυμπλοκές πραγματοποιήθηκαν έξι συλλήψεις. Στο Μάντσεστερ φοιτητές επιτέθηκαν στον πρόεδρο της συνομοσπονδίας των φοιτητικών ενώσεων, Εθνική Ενωση Φοιτητών (NUS), Ααρον Πόρτερ, ενώ πέταξαν αβγά και πορτοκάλια στον αντιπρόεδρο της Ενωσης, Σέιν Κόουεν, με αποτέλεσμα και οι δύο να φυγαδευτούν από την αστυνομία.

Στο Λονδίνο, περίπου 3.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Ο,τι κάνει το Κοινοβούλιο, οι δρόμοι το καταστρέφουν». Οι φοιτητές προσπάθησαν και πάλι να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία των Τόρις, όπως είχε συμβεί στο τέλος του 2010 στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των φοιτητών, με αποτέλεσμα να γίνουν κι εκεί μερικές συλλήψεις. Λίγο αργότερα, η πορεία κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία της Αιγύπτου, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Λονδίνο – Κάιρο, ενωθείτε και πολεμήστε» και «Μπεν Αλί, Μουμπάρακ. Κάμερον είσαι ο επόμενος».

Ads

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περικοπές στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων ύψους 3,4 δισ. ευρώ και τον τριπλασιασμό των διδάκτρων σε όσα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα (μέχρι σήμερα περίπου 50 από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας πληρούν τα κριτήρια για να μπουν στη ρύθμιση), προκαλώντας κύμα διαδηλώσεων οι οποίες ανά διαστήματα έχουν λάβει βίαια χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης συνασπισμού και στέλνοντας παράλληλα κι ένα μήνυμα προς τους φοιτητές δήλωσε πως εάν η κυβέρνηση εγκαταλείψει το πρόγραμμα περιορισμού του ελλείμματος, θα υπάρξει «οικονομική αναταραχή».

«Εάν τη Δευτέρα πήγαινα στο Κοινοβούλιο και ανακοίνωνα ότι εγκαταλείπω το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος, τι πιστεύετε ότι θα γινόταν; Μέσα στα επόμενα λεπτά η Βρετανία θα βρισκόταν σε οικονομική αναταραχή. Δεν είμαι προετοιμασμένος να το επιτρέψω να συμβεί αυτό» είπε ο κ. Όσμπορν.

Οι δηλώσεις του Τζορτζ Οζμπορν για την οικονομική πολιτική της Βρετανίας και την «οικονομική αναταραχή» που θα ακολουθήσει, σε περίπτωση που αλλάξει η στρατηγική περικοπών και αύξησης της φορολογίας, πραγματοποιήθηκαν από το Νταβός σαν απάντηση στις δηλώσεις του Εργατικού ομολόγου του Εντ Μπολς, ο οποίος αποκάλεσε την πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού «ανεύθυνη και επικίνδυνη».