Συνεχίζονται η ένταση, τα επεισόδια, οι διαμαρτυρίες αλλά και η σκληρή καταστολή στην Τουρκία. Η τουρκική αστυνομία έχει εκκενώσει πλήρως την πλατεία Ταξίμ και πλέον συγκρούσεις σημειώνονται πέριξ αυτής. Η κυβέρνηση προκειμένου να τερματιστούν πλήρως οι διαδηλώσεις απειλεί με επέμβαση ακόμη και του στρατού. Συμπλοκές υπήρξαν και το βράδυ της Δευτέρας μετά τη διαδήλωση συνδικάτων που χθες είχαν κηρύξει γενική απεργία την οποία η τουρκική κυβέρνηση έκρινε «παράνομη». Σήμερα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η αστυνομία προχωρά σε εφόδους σε σπίτια σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, προχωρώντας σε δεκάδες συλλήψεις. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, έχουν συλληφθεί 25 άτομα στην Άγκυρα, 13 στο Εσκισεχίρ και αρκετοί ακόμη στην Κωνταντινούπολη. Στο μεταξύ, το γύρο του κόσμου έκανε η παθητική διαμαρτυρία στην οποία προχώρησε ένας Τούρκος πολίτης, επιλέγοντας να σταθεί επί ώρες όρθιος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. 

Ads

 
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο άντρας λέγεται Ερντέμ Γκιουντούζ. Η είδηση της διαμαρτυρίας διαδόθηκε μέσω κοινωνικών μέσων με τον τίτλο «standing man». Λίγη ώρα μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας, αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πλατεία προσέγγισαν τον Τούρκο πολίτη, ερεύνησαν τον σάκο που είχε δίπλα του και όταν είδαν ότι περιέχει μπισκότα και νερό, δεν επενέβησαν.

image

image

image
 
Ωστόσο από τα μεσάνυχτα, άρχισε να συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου γύρω του και γύρω στις 02.00 τα ξημερώματα η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές. Ο Ερντέμ Γκιουντούζ δεν προσήχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο αναγκάστηκε να τερματίσει τη διαμαρτυρία του.
 

 
Παρόμοια διαμαρτυρία βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Άγκυρα, όπου μία γυναίκα στέκεται όρθια στο σημείο όπου πριν από μερικές μέρες είχε τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρα αστυνομικού ο διαδηλωτής Ετχέμ Σαρίσουλουκ.
 
Νέες συμπλοκές το βράδυ της Δευτέρας
 
Συμπλοκές σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, μετά τη διαδήλωση συνδικάτου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο τέλος της διαδήλωσης της εργατικής συνομοσπονδίας DISK, περίπου εκατό αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χρησιμοποίησαν  αντλίες νερού εναντίον μιας ομάδας περίπου 300 νέων, οι οποίοι από την πλευρά τους απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες.
 
Στο μεταξύ τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, υποστήριξε ότι στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων είναι πιθανό να αναπτυχθούν για να μπορέσει να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εάν κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο.
 
«Η αστυνομία μας, οι δυνάμεις ασφαλείας μας, κάνουν τη δουλειά τους. Εάν δεν είναι αρκετή, οι χωροφύλακες θα κάνουν κι εκείνοι τη δουλειά τους. Εάν και αυτοί δεν φανούν αρκετοί, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων» υπογράμμισε ο κ. Αρίντς, σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας, TRT.


 
Νωρίτερα το μεσημέρι, η τουρκική αστυνομία είχε απευθύνει προειδοποίηση προς περίπου 1.000 απεργούς και συνδικαλιστές να επιτρέψουν την κυκλοφορία οχημάτων σε κεντρική λεωφόρο της Άγκυρας, έχοντας την κάλυψη ειδικών οχημάτων με αντλίες νερού.


 
Οι απεργοί προσπαθούσαν να κινηθούν προς την κεντρική συνοικία Κιζιλάι, ανεμίζοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, σε μια ημέρα πανεθνικής απεργίας με αιχμή την καταδίκη της αστυνομικής βίας και τη στήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
 
«Όσοι είστε στο οδόστρωμα πρέπει να σταματήσετε να εμποδίζετε την κυκλοφορία. Μην αφεθείτε έρμαια σε προβοκάτσια. Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει βία  ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων από μεγάφωνα ενώ τα οχήματα με τις αντλίες νερού έπαιρναν θέση λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τους διαδηλωτές.