Στο βόρειο Κόσοβο, οι Σέρβοι ενισχύουν τα οδοφράγματα στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, ύστερα από πληροφορία ότι Αλβανοί αστυνομικοί και τελωνειακοί μεταφέρονται με ελικόπτερα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης KFOR στους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου Μπίρνιακ και Γιάρινε.

Ads

Η ένταση ακολουθεί επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην περιοχή και προκάλεσαν το θάνατο ενός αστυνομικού. Ο διαπραγματευτής του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό «να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, αλλά να μην απαντά σε προβοκάτσιες». Επίσης, κάλεσε στην ενίσχυση των οδοφραγμάτων μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι αυξήθηκε ο βαθμός ετοιμότητας της συνοριακής αστυνομίας κατά μήκος των διοικητικών συνόρων με το βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον διοικητή της KFOR, στρατηγό Ερχαρντ Μπούλερ, τα ελικόπτερα μετέφεραν στα σύνορα άνδρες της συμβατικής αστυνομικής δύναμης, όπου υπηρετούν και Σέρβοι. Ο Γερμανός στρατηγός ζήτησε από το σερβικό πληθυσμό να μην εμποδίζει το έργο της διεθνούς δύναμης και ανέφερε ότι σήμερα το πρωί ελικόπτερο της KFOR δέχθηκε πυρά από το έδαφος.

Στο μεταξύ, δεκάδες νεαροί πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ τα κτίρια στη συνοριακή διάβαση Γιάρινιε στο βόρειο Κόσοβο.

Ads