Το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα τώρα δικαιώνεται, η καλύτερα εξηγείται: σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel που κυκλοφορεί αργότερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει μεγάλες ποσότητες ελληνικών ομολόγων, κυρίως από γαλλικές τράπεζες που θέλουν να τα ξεφορτωθούν. Το γεγονός ότι η ΕΚΤ μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχε ήδη αγοράσει ελληνικά «άχρηστα χαρτιά» ύψους 25 δισ. από τους Γάλλους, έχει εξαγριώσει τις γερμανικές τράπεζες που δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο επειδή απαγορεύεται από την νομοθεσία. Και σαν να μην έφτανε ότι δεν μπορούν να δώσουν τα δικά τους, οι Γερμανοί είναι έξαλλοι και φωνάζουν για συνωμοσία επειδή συμμετέχουν με ποσοστό 27% στην ΕΚΤ, επομένως και στους κινδύνους από τα ελληνικά χρεόγραφα που αφειδώς αγοράζει.

Ads

Η εξέλιξη αποδεικνύει ότι το πακέτο στήριξης έγινε ουσιαστικά για να δοθεί χρόνος τις τράπεζες να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα στην ΕΚΤ και να αποφύγουν έτσι την δική τους χρεοκοπία ή μεγάλα προβλήματα. Κατά τα άλλα, η ένταση Γαλλίας Γερμανίας για τα ελληνικά ομόλογα δείχνει ότι θεωρούνται άχρηστα και ότι η οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει. Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

Der Spiegel: Η Bundesbank διαμαρτύρεται για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και «βλέπει» γαλλική συνωμοσία.

“Η αγορά κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης προκαλεί μεγάλη αναταραχή στην Bundesbank. Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η ΕΚΤ δαπάνησε σχεδόν 40 δισ. ευρώ για τα χρεόγραφα, εκ των οποίων 25 δισ. ευρώ μόνο για ελληνικά ομόλογα.

Ads

Υψηλά ιστάμενα τραπεζικά στελέχη δεν βλέπουν να υπάρχει λόγος – αντίθετα με την απόκτηση ισπανικών ή πορτογαλικών ομολόγων – για την αγορά ελληνικών τίτλων. Εξάλλου, οι χώρες της Ευρωζώνης αποφάσισαν καιρό τώρα το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και επιπλέον έχουν φτάσει ήδη τα πρώτα χρήματα στα ελληνικά ταμεία. Αντίθετα, το γενικό ταμείο διάσωσης, στο οποίο θα μπορούν να αποτείνονται οι λοιπές υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, δεν έχει ιδρυθεί ακόμα.

Με τις αγορές ομολόγων η ΕΚΤ φροντίζει να παραμείνουν τεχνητά υψηλές οι τιμές των ελληνικών τίτλων, δηλώνουν επικριτικά στελέχη της Bundesbank. Κυρίως γαλλικές τράπεζες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία, ώστε να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογά τους στην ΕΚΤ και να καθαρίσουν έτσι τους ισολογισμούς τους από τα ‘άχρηστα’ χαρτιά.

Ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη μάλιστα υποθέτουν ότι υπάρχει γαλλική συνωμοσία. Άλλωστε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, Γάλλος και ο ίδιος, θυσίασε κατόπιν πιέσεων του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί έναν βασικό κανόνα της τράπεζας, το να μην αγοράζει δηλαδή ποτέ ομόλογα από τα κράτη-μέλη.

Η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αντιβαίνει διττά στα συμφέροντα των Γερμανών. Αφενός οι Γερμανοί συμμετέχουν με 27% στην ΕΚΤ, επομένως και στους κινδύνους από τα χρεόγραφα. Αφετέρου δε οι γερμανικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να πουλήσουν τα ελληνικά τους ομόλογα στην ΕΚΤ, δεδομένου ότι έχουν δεσμευτεί έναντι του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε να τα κρατήσουν μέχρι το Μάιο του 2013″.

Εν τω μεταξύ ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ, επικρίνοντας τους χειρισμούς της όσον αφορά την κρίση του ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tages – Anzeiger», τόνισε ότι «η Μέρκελ έδωσε την εντύπωση ότι ήθελε να επιλύσει την κρίση μόνη της, πράγμα που προβλήθηκε πολύ στα ΜΜΕ, αλλά δραματοποίησε την κατάσταση. Οι Ευρωπαίοι έχασαν πολύ καιρό γιατί δεν διαβουλεύθηκαν γρηγορότερα, παρότι τα στοιχεία της κρίσης ήταν γνωστά από τον Ιανουάριο και ήταν πολύ ανησυχητικά. Το αργότερο τον Φεβρουάριο θα έπρεπε να υπάρξει δράση για να αποτραπεί η επικράτηση των αγορών. Στο τέλος όλοι έχασαν».

«Αν ήμουν στη θέση της θα είχα τηλεφωνήσει αμέσως στον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί για να σχεδιάσουμε μια κοινή στρατηγική και δεν θα έκανα μεγάλες ομιλίες χωρίς να είχα συνεννοηθεί με τους εταίρους μου», πρόσθεσε


Δύσκολοι καιροί για Ε.Ε. και ΕΚΤ

Η δεινή δημοσιονομική κατάσταση κρατών-μελών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση του ευρώ κατά 15% από τις αρχές του έτους, σημείωσε σήμερα ο Ζαν-Κλωντ Τρισέ.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διανύουν δύσκολες μέρες, καλώντας τις κυβερνήσεις να λα΄βουν δραστικά μέτρα για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών τους. «Αυτές είναι δύσκολες εποχές για την Ευρώπη και την ΕΚΤ», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.