Νέα έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα στον αντιδραστήρα ΙΙΙ του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών που συντάραξε την Ιαπωνία. Από την έκρηξη εννέα άτομα τραυματίστηκαν και ενός η τύχη αγνοείται. Υπάρχουν φόβοι για νέα έκρηξη καθώς όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji, το σύστημα ψύξης σταμάτησε να λειτουργεί και το επίπεδο του ύδατος μειώνεται στον αντιδραστήρα 2. Χθες έκρηξη είχε σημειωθεί και στον αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού εργοστασίου. Εν τω μεταξύ σήμερα εντοπίστηκαν 2.000 σοροί που είχαν παρασυρθεί από το τσουνάμι ενώ οι νεκροί από τον καταστρεπτικό σεισμό της Παρασκευής ενδεχομένως να φτάσει τις 10.000. Οι νεκροί που έχουν ανακοινωθεί επίσημα φτάνουν τους 1600 ενώ τους περίπου 30.000 αγγίζουν οι αγνοούμενοι. Παράλληλα συνεχίζονται οι μετασεισμοί ενώ δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος για νέο δυνατό μετασεισμό.

Ads


Φόβοι για ενδεχόμενη έκρηξη και στον αντιδραστήρα Νο 2

Το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα) σήμανε συναγερμός για ενδεχόμενη έκρηξη και στον αντιδραστήρα Νο2, καθώς η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης. Οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 2 έχουν μείνει εκτεθειμένοι στον αέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τήξης. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον αντιδραστήρα ανακοίνωσε ότι άρχισε να διοχετεύεται νερό.

Πάντως η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή».

Ads

Η υπηρεσία πυρηνικής ασφαλείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από την συγκέντρωση υδρογόνου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες των ειδικών συνεργείων που πασχίζουν να αποτρέψουν την τήξη στους αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν χάσει και τα εφεδρικά συστήματα ψύξης μετά την σεισμική δόνηση των 8,9 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Στη Βιένη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) επιβεβαιώσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, το κέλυφος του αντιδραστήρα Νο 3 δεν έχει υποστεί ζημίες από τη σημερινή έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 3. «Ο θάλαμος ελέγχου του αντιδραστήρα No. 3 παραμένει σε λειτουργία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της IAEA.

Εν τω μεταξύ οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν μετά τις εκρήξεις σήμερα στο κτίριο του Αντιδραστήρα 3 στο πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα βρέθηκαν και οι έξι από αυτούς έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji. Οι επιστήμονες απορρίπτουν το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής έκρηξης όπως αυτής του Τσερνομπίλ, καθώς όπως εξηγούν οι τεχνολογία των αντιδραστήρων είναι πολύ πιο προηγμένη όπως το ίδιο είναι και τα μέτρα ασφαλείας. Όμως όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 190 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ενώ περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Περίπου 380.000 άνθρωποι έφυγαν από τις πληγείσες περιοχές και κατέφυγαν σε 2.050 καταφύγια», ανακοίνωσε το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha). «Οι αρχές μετακίνησαν επίσης 210.000 ανθρώπους που κατοικούσαν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα», προσθέτει το Ocha.

Όπως εκτιμάται, ο απολογισμός θα αυξηθεί, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι. Μόνο στην επαρχία Μιγιάγκι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη περίπου 10.000 ανθρώπων. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι νεκροί στο Μιγιάγκι θα ξεπεράσουν τις 10.000, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ, ο αρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή.

Νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε ότι η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ, η Ατομική Ενέργεια της Ιαπωνίας δήλωσε πως το πληγέν από τον σεισμό πυρηνικό εργοστάσιο Tokai Daini αναμένεται να ψυχρανθεί με ασφαλή τρόπο μέχρι τη Τρίτη πρωί.

Διεθνής βοήθεια

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τα θύματα από το σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, διαβεβαίωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια και συνεργεία έρευνας και διάσωσης ανάλογα με τις ανάγκες της Ιαπωνίας. Σημειώνεται ότι το Πεκίνο έχει αποστείλει μέχρι τώρα στην Ιαπωνία ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 4.56 εκατομμυρίων δολαρίων

Την ίδια ώρα συνεργεία διάσωσης από τουλάχιστον δέκα χώρες αναζητούν επιζώντες στις παραλιακές πόλεις της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας, οι οποίες ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής. Περίπου 70 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία. Εκτός από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, βοήθεια στις έρευνες πρόσφερε και το Αφγανιστάν.

Ομάδες από την οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα έφτασαν στην περιοχή Σεντάι, μια από τις κοντινότερες στο επίκεντρο του σεισμού. Η οργάνωση ανακοίνωσε πως η κατάσταση από ιατρικής πλευράς ελέγχεται, αλλά η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη και οι άνθρωποι χρειάζονται τρόφιμα, κουβέρτες και νερό.

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους εργοστάσια και επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ στη χώρα αναστέλλουν τη λειτουργία τους εργοστάσια και επιχειρήσεις. Κλειστά έως την Τετάρτη θα παραμείνουν τα εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, αυτό έγινε για την ασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Την παραγωγή της έχει σταματήσει σε ορισμένα εργοστάσια και η Honda, λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών που προμηθευόταν από εργοστάσια που έχουν πληγεί. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικών πρακτορείο Kyodo, η εταιρεία θα κρατήσει τα εργοστάσιά της κλειστά, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Μαρτίου. Κλειστά είναι και τα εργοστάσια της Sony ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με την Toshiba. Παράλληλα, μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης επίσης έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στο κεντρικό Τόκιο.

Δείτε επίσης: Η Ευρώπη το ξανασκέφτεται για τους πυρηνικούς σταθμούς της